Председника УАЕ дочекао је председник Александар Вучић, а након тога уследили су пленарни састанак двеју делегација и разговор у четири ока Вучића и бин Заједа.

Ова посета шеика бин Заједа Србији је прва радна посета, након што је у мају, после смрти свог брата Калифе, постао председник Емирата.

Од 2012.године до данас, председник Вучић и шеик Бин Зајед имали су више од 20 сусрета, а последњи пут састали су се у септембру, у Абу Дабију.

Та посета Уједињеним Арапским Емиратима била је прва званична посета председника Вучића у другом председничком мандату и тада је потписано десет споразума између две земље.

Најважнији споразум који је том приликом потписан је споразум којим Србија добија од УАЕ финансијску подршку, тачније споразум о кредиту од милијарду долара по повољној каматној стопи од три одсто.

Фото: Танјуг/ Кабинер председника Републике

 

 

Потписани су и споразуми о стратешком партнерству две земље, али и документи о сарадњи у области правосуђа, културе, сајбер безбедности, борбе против трговине људима, сарадња дипломатских академија.

У тешкој глобалној кризи ова посета за Србију је била веома значајна, јер су УАЕ седми на свету по нафтним резервама, односно поседују скоро шест посто светских резерви нафте.

- Наше пријатељство је изузетно чврсто и кад год је тешко, ми можемо да се ослонимо на Емирате, што се и до сада небројано пута показало, када су нам наши пријатељи помагали и у најтежим тренуцима- рекао је тада председник Вучић.

Емирати су до сада Србији више пута помогли, тако су 2014. године упутили помоћ за санирање штете изазване катастрофалним поплавама, а и више наврата упутили су и значајну медицинску помоћ у циљу ефикаснијег суочавања са пандемијом корона вируса.

Фото: Танјуг

 

 

Иначе, Србија и УАЕ имају важне заједничке пројекте, а највише се издваја "Београд на води", најважнији градитељски подухват од Беча до Истанбула. Затим, ту су улагања у националну авио- компанију Ер Србија, инвестиција компаније Ал Дахра, међународне корпорације специјализоване за агробизнис, изградња највећег ветропарка у Србији, који ради компанија Мубадала, изградња хотела на Копаонику, заједничка изградња фабрике вакцина против корона вируса, отворена је Мирабанк. Нису занемарљиви и многобројни други пројекти који су у фази реализације.

Светски медији бин Заједа сврставају у најмоћнијег човека на свету, захваљујуци мудрој политици коју је водио, као и енергетским потенцијалима којима располаже.

Из Београда, како преносе руски медији, шеик Бин Зајед отпутоваће у посету Москви, где ће се састати са руским председником Владимиром Путином.

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".