Brahiterapija dojke se ogleda u maksimalnoj poštedi okoline regije koja se zrači i time čuva funkciju okolnih zdravih organa koji minimalno trpe neželjene efekte zračenja, uspešno je primenjena kod 62-ogodišnje pacijentkinje kojoj je nedavno odstranjen tumor na dojci.

Dr Olivera Ivanov iz Instituta rekla je da je intervencija trajala 30 minuta uz prethodnu pripremu i da je sve proteklo u najboljem redu.

- Osim bolje poštede okolnih tkiva, velika prednost brahiterapije u odnosu na konvencionalne metode zračenja jeste kraće trajanje tretmana, pa tako uz pomoć te terapije, pacijentkinja završi kompletnu radioterapiju za pet dana, umesto za šest nedelja, koliko može da traje tretman teleterapijom, rekla je Ivanov.

Ova terapija je standardna procedura koja se koristi u najrazvijenijim radioterapijskim centrima širom sveta, a zahteva posebnu opremu i posebno obučen kadar.

Onkološki Institut u budimpešti je bio jedan od prvih centara u kojima je započeta primena brahiterapije dojke, a prof. dr Čaba Polgar, pionir iz ove oblasti, je danas na Institutu za onkologiju Vojvodine asistirao domaćim lekarima tokom primene nove metode.