Брахитерапија дојке се огледа у максималној поштеди околине регије која се зрачи и тиме чува функцију околних здравих органа који минимално трпе нежељене ефекте зрачења, успешно је примењена код 62-огодишње пацијенткиње којој је недавно одстрањен тумор на дојци.

Др Оливера Иванов из Института рекла је да је интервенција трајала 30 минута уз претходну припрему и да је све протекло у најбољем реду.

- Осим боље поштеде околних ткива, велика предност брахитерапије у односу на конвенционалне методе зрачења јесте краће трајање третмана, па тако уз помоћ те терапије, пацијенткиња заврши комплетну радиотерапију за пет дана, уместо за шест недеља, колико може да траје третман телетерапијом, рекла је Иванов.

Ова терапија је стандардна процедура која се користи у најразвијенијим радиотерапијским центрима широм света, а захтева посебну опрему и посебно обучен кадар.

Онколошки Институт у будимпешти је био један од првих центара у којима је започета примена брахитерапије дојке, а проф. др Чаба Полгар, пионир из ове области, је данас на Институту за онкологију Војводине асистирао домаћим лекарима током примене нове методе.