Predstavnici i članovi Sindikata novinara Srbije (SINOS), Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) danas su ispred Ambasade Velike Britanije u Beogradu održali protest povodom odluke britanskih vlasti da izruče osnivača Vikiliksa i novinara DŽulijana Asanža SAD-u.


Učesnici protesta su blokirali ulicu ispred ambasade, a tom prilikom je član izvršnog odbora SINOS-a Dejan Gligorijević pročitao zajedničko pismo SINOS-a, UNS-a i NUNS-a, koje će britanskoj ambasadi biti predato u ponedeljak, a u kojem se obraćaju ambasadorki Velike Britanije u Srbiji Šon Meklaud navodeći da će zabrana slobode govora i istraživačkog novinarstva biti neminovna posledica izručenja DŽulijana Asanža.

- Mi ovde smo podrška akciji Međunarodne (IFJ) i Evropske (EFJ) federacije novinara koja traži da se ne kažnjavaju zatvorom novinari koji otkrivaju kriminal i ratne zločine - rekao je Gligorijević.

Dodaje da je novinarstvo javno dobro jer od, kako se navodi u pismu, profesionalnog novinarstva ima korist svako društvo i svaki građanin.

Foto: Tanjug/AP

 


- Ukazivanjem na probleme, na kršenje zakona, na korupciju, na izigravanje pravde daleko od očiju javnosti novinarstvo doprinosi demokratizaciji. Zato je novinarstvo javno dobro - ističe on.

U pismu se od Šon Meklaud traži da vladi Velike Britanije prenese poruku da će izručenje Asanža proizvesti dve tragične posledice.

- Prvo, DŽulijana Asanža koji je već žrtvovao svoj život ćete osuditi na smrt, drugo, novinarstvo će kao profesija biti nepovratno degradirano širom sveta. Ova odluka Vlade Velike Britanije stajaće kao trajna pretnja svakom istraživačkom novinaru - naveo je Gligorijević.

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa ističe da Velika Britanija i SAD kao deklarativni borci za ljudska prava i slobodu medija, činom kažnjavanja Asanža rade upravo suprotno.

- Britanija i SAD su deklarativno borci za ljudska prava i slobodu medija, a mi danas ovde prisustvujemo činu gde se drastično gaze ljudska prava i ubija slobodno novinarstvo - rekla je Čabarkapa.

Ona navodi da datum izručenja, odnosno rok za izručenje nije poznat, ali dodaje da se pretpostavlja da će to biti uskoro.

Osnivač Vikiliksa i istraživački novinar DŽulijan Asanž uhapšen je u Londonu 2019. godine i od tada se nalazi u zatvoru.

Kako se navodi, on je optužen da je objavljivanjem snimka koji je napravila američka vojska, a na kome se vidi ubijanje civila u Iraku 2007. godine, odao državnu tajnu jer je u pitanju snimak iz jedne od četiri poverljive baze podataka koje je nelegalno pribavio u saučesništvu sa analitičarkom američke vojske Čelsi Mening.

Članovi i predstavnici svetskih i evropskih udruženja novinara, na današnjem protestu "Free Asange human ćain", okružili su, kako navode, "ljudskim lancem" zgradu Parlamenta u Londonu i na taj način zahtevali da ta zemlja povuče odluku o izručenju Asanža, kao i njegovo oslobađanje.

Istim povodom, danas su u 50 zemalja širom sveta u isto vreme, 13.00 časova, održani protesti ispred britanskih ambasada.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".