Представници и чланови Синдиката новинара Србије (СИНОС), Удружења новинара Србије (УНС) и Независног удружења новинара Србије (НУНС) данас су испред Амбасаде Велике Британије у Београду одржали протест поводом одлуке британских власти да изруче оснивача Викиликса и новинара Џулијана Асанжа САД-у.


Учесници протеста су блокирали улицу испред амбасаде, а том приликом је члан извршног одбора СИНОС-а Дејан Глигоријевић прочитао заједничко писмо СИНОС-а, УНС-а и НУНС-а, које ће британској амбасади бити предато у понедељак, а у којем се обраћају амбасадорки Велике Британије у Србији Шон Меклауд наводећи да ће забрана слободе говора и истраживачког новинарства бити неминовна последица изручења Џулијана Асанжа.

- Ми овде смо подршка акцији Међународне (ИФЈ) и Европске (ЕФЈ) федерације новинара која тражи да се не кажњавају затвором новинари који откривају криминал и ратне злочине - рекао је Глигоријевић.

Додаје да је новинарство јавно добро јер од, како се наводи у писму, професионалног новинарства има корист свако друштво и сваки грађанин.

Фото: Танјуг/АП

 


- Указивањем на проблеме, на кршење закона, на корупцију, на изигравање правде далеко од очију јавности новинарство доприноси демократизацији. Зато је новинарство јавно добро - истиче он.

У писму се од Шон Меклауд тражи да влади Велике Британије пренесе поруку да ће изручење Асанжа произвести две трагичне последице.

- Прво, Џулијана Асанжа који је већ жртвовао свој живот ћете осудити на смрт, друго, новинарство ће као професија бити неповратно деградирано широм света. Ова одлука Владе Велике Британије стајаће као трајна претња сваком истраживачком новинару - навео је Глигоријевић.

Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа истиче да Велика Британија и САД као декларативни борци за људска права и слободу медија, чином кажњавања Асанжа раде управо супротно.

- Британија и САД су декларативно борци за људска права и слободу медија, а ми данас овде присуствујемо чину где се драстично газе људска права и убија слободно новинарство - рекла је Чабаркапа.

Она наводи да датум изручења, односно рок за изручење није познат, али додаје да се претпоставља да ће то бити ускоро.

Оснивач Викиликса и истраживачки новинар Џулијан Асанж ухапшен је у Лондону 2019. године и од тада се налази у затвору.

Како се наводи, он је оптужен да је објављивањем снимка који је направила америчка војска, а на коме се види убијање цивила у Ираку 2007. године, одао државну тајну јер је у питању снимак из једне од четири поверљиве базе података које је нелегално прибавио у саучесништву са аналитичарком америчке војске Челси Менинг.

Чланови и представници светских и европских удружења новинара, на данашњем протесту "Фрее Асанге хуман ћаин", окружили су, како наводе, "људским ланцем" зграду Парламента у Лондону и на тај начин захтевали да та земља повуче одлуку о изручењу Асанжа, као и његово ослобађање.

Истим поводом, данас су у 50 земаља широм света у исто време, 13.00 часова, одржани протести испред британских амбасада.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".