Na današnji dan 1973. godine, preminula je Milunka Savić, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratova.

Milunka Savić Gligorević bila je srpska junakinja Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske "Knjaz Mihailo", kao i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Ranjavana je u borbama devet puta, a zbog neizmerne hrabrosti, požrtvovanja, mudrosti i morala Francuzi su je prozvali "srpska Jovanka Orleanka".

Rođena je 28. juna 1892. godine u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje u Staroj Raškoj, kao najstarije dete u porodici. Imala je dve mlađe sestre Mionu i Slavku i brata Milana. Iako je izrasla u lepu, stasitu devojku, udaja je tada nije zanimala. Kada je po objavljivanju

Ukaza o mobilizaciji 30. septembra 1912. godine, Milunka je odlučila da se prijavi na jednom od mobilizacionih zborišta u Beogradu, a registrovala se pod imenom Milun Savić. U Balkanskim ratovima 1912. godine i 1913. godine borila se preobučena u muškarca, a njen anatomski pol otkrilo je bolničko osoblje, posle ranjavanja u Bregalničkoj bici, skoro godinu dana posle pristupanja srpskoj vojsci.

Foto: Vikipedia, Jutjub printskrin/Sabaton

 

U Veliki rat ušla je kao žena-borac, tražeći pušku od vojvode Radomira Putnika lično, iako joj je on savetovao da bude bolničarka i govorio da je šteta da strada tako mlada. - Vojvodo, hoću pušku - nepokolebljivo je zahtevala mlada devojka koju ništa nije sprečilo da postane deo čuvenog "Gvozdenog puka". Ona se u Prvom svetskom ratu, sa ranom na glavi povlačila preko Albanije, da bi se samo posle nekoliko meseci oporavka vratila na Solunski front, gde je učestvovala u borbama, a posebno se istakla u Bitki na Kajkamčalanu.

Milunkina odlikovanja

Orden Legije časti 4 stepena (oficirska) Zlatni vojnički orden Karađorđeve zvezde sa mačevima Orden Legije časti 5 stepena (vitez) Francuski Ratni krst sa zlatnom palminom granom Zlatna medalja za hrabrost “Miloš Obilić” Albanska spomenica Spomenica za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918.

Starost je provela u skromnoj kući na Voždovcu, okružena unucima, a prema svedočenju njenog unuka preminula je dok je štrikala.

Prilikom posete Republici Srbiji 2019. francuski predsednik Emanuel Makron je, mimo protokola, tražio da poseti grob Milunke Savić. Trebalo je, izgleda, da se francuski i srpski predsednik, Emanuel Makron i Aleksandar Vučić, poklone senima srpske heroine iz Prvog svetskog rata da bi se shvatilo koliko je ona i danas velika i poštovana u svetu.

Američki sajt "Lajstvers" uvrstio je Milunku Savić na listu deset najvećih žena koje su se borile u nekom od ratova u toku novije istorije.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".