На данашњи дан 1973. године, преминула је Милунка Савић, жена са највише одликовања у историји ратова.

Милунка Савић Глигоревић била је српска јунакиња Балканских ратова и Првог светског рата, наредник у Другом пуку српске војске "Књаз Михаило", као и жена са највише одликовања у историји ратовања. Рањавана је у борбама девет пута, а због неизмерне храбрости, пожртвовања, мудрости и морала Французи су је прозвали "српска Јованка Орлеанка".

Рођена је 28. јуна 1892. године у селу Копривница код Јошаничке Бање у Старој Рашкој, као најстарије дете у породици. Имала је две млађе сестре Миону и Славку и брата Милана. Иако је израсла у лепу, стаситу девојку, удаја је тада није занимала. Када је по објављивању

Указа о мобилизацији 30. септембра 1912. године, Милунка је одлучила да се пријави на једном од мобилизационих зборишта у Београду, а регистровала се под именом Милун Савић. У Балканским ратовима 1912. године и 1913. године борила се преобучена у мушкарца, а њен анатомски пол открило је болничко особље, после рањавања у Брегалничкој бици, скоро годину дана после приступања српској војсци.

Фото: Википедиа, Јутјуб принтскрин/Сабатон

 

У Велики рат ушла је као жена-борац, тражећи пушку од војводе Радомира Путника лично, иако јој је он саветовао да буде болничарка и говорио да је штета да страда тако млада. - Војводо, хоћу пушку - непоколебљиво је захтевала млада девојка коју ништа није спречило да постане део чувеног "Гвозденог пука". Она се у Првом светском рату, са раном на глави повлачила преко Албаније, да би се само после неколико месеци опоравка вратила на Солунски фронт, где је учествовала у борбама, а посебно се истакла у Битки на Кајкамчалану.

Милункина одликовања

Орден Легије части 4 степена (официрска) Златни војнички орден Карађорђеве звезде са мачевима Орден Легије части 5 степена (витез) Француски Ратни крст са златном палмином граном Златна медаља за храброст “Милош Обилић” Албанска споменица Споменица за ослобођење и уједињење 1914-1918.

Старост је провела у скромној кући на Вождовцу, окружена унуцима, а према сведочењу њеног унука преминула је док је штрикала.

Приликом посете Републици Србији 2019. француски председник Емануел Макрон је, мимо протокола, тражио да посети гроб Милунке Савић. Требало је, изгледа, да се француски и српски председник, Емануел Макрон и Александар Вучић, поклоне сенима српске хероине из Првог светског рата да би се схватило колико је она и данас велика и поштована у свету.

Амерички сајт "Лајстверс" уврстио је Милунку Савић на листу десет највећих жена које су се бориле у неком од ратова у току новије историје.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".