Bivši visoki predstavnik Valentin Incko je pred kraj mandata nametnuo izmene krivičnog zakona BiH kojima se uvodi krivična odgovornost za negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.


- Proglašavam zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi zakon o dopuni krivičnog zakona BiH koji je Narodna skupština RS usvojila na dvadesetoj posebnoj sednici održanoj 30. jula 2021. godine - navedeno je u ukazu Željke Cvijanović, a prenosi Klix.ba.

U članu 1. se kaže da se “odluka visokog predstavnika neće primenjivati na teritoriji RS”.

U članu 2. piše da “nadležni organi Republike Srpske neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primene odluke visokog predstavnika, a u članu 3 se precizira da će zakon Republike Srpske stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Osim ovog ukaza, predsednica Republike Srpske je potpisala i ukaz o proglašavanju zakona o dopunama krivičnog zakona RS u kojem se zabranjuje omalovažavanje Republike Srpske.

- Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, biće kažnjen kaznom zatvora do tri godine - piše u zakonu.

Ako je ovo delo izvršeno - na način da se RS označava kao agresorska ili genocidna tvorevina, ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će biti kažnjen kaznom zatvora od šest meseci do pet godina - stoji u tekstu novog zakona.

Takođe se precizira da ukoliko ovo počini osoba iz neke institucije ili službeno lice, biće kažnjena zatvorom od dve do deset godina.