Venčanja su i danas istaknuta i omiljena kao što su bila vekovima pre, baš kao i svadbene tradicije koje nastavljamo da slavimo.

U srednjevekovnoj Evropi bila je uobičajena praksa da slobodne žene proganjaju mladu i kidaju delove njene haljine koji su se smatrali srećnom amajlijom, ostavljajući je u komadićima haljine u kojoj se udala.

Foto: Profimedia

 

Mlada nije očekivala da će ponovno nositi svoju venčanicu, a odevni predmet se smatrao srećom za slobodne žene, vrsta amajlije za plodnost. Ali, kako su godine prolazile, materijali i vreme potrebno da se venčanica izradi postajali su sve skuplji, pa je njihovo čuvanje postalo tradicionalnije za žene.

Foto: Profimedia

 

Da bi odvratili pažnju i sprečili goste da pocepaju nevestinu ​​haljinu, bacani su predmeti, od kojih je jedan postao buket. Simbolizujući plodnost, buket je bio jeftinija opcija jer mlada nevesta ne bi ni mogla dugo da ga zadrži, prenosi 24sata.hr.

Foto: Profimedia

 

Ovaj običaj koji opstaje čak i na najmodernijim svadbama. U ovom običaju učestvuju neudate devojke i mlada koja im okrenuta leđima baca bidermajer. Veruje se da će ona devojka koja uspe da uhvati buket, biti naredna koja će stati na "ludi kamen".

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".