U Južnoj Americi i Aziji ljudi su godinama koristili listove stevije za zaslađivanje pića kao što je čaj. Za terapiju protiv pušenja potrebno je samo da nanesete nekoliko kapi stevije direktno na jezik kad god osetite želju da pušite.

Ovaj jednostavan ritual trenutno i dramatično ubija žudnju za dimom. Ponavljajte ovaj postupak 21 dan. Posle ovog vremena ne bi trebalo da vas bilo šta vuče da posegnete za cigaretom. Steviju u prahu ili tečnom obliku možete potražiti u supermarketima i prodavnicama zdrave hrane.

Zdravstvene prednosti stevije

Iako je zapravo višegodišnja, stevija se najčešće gaji kao jednogodišnja biljka jer je otporna na niske temperature i mraz.

Foto: Profimedia

 

Krase je lepi, zeleni, blago zaobljeni listovi dužine oko 5 centimetara, koji su zapravo primarni razlog za njegovo gajenje i u kojima se krije najveći potencijal ove biljke.

Sadrže osam vrsta glikozida, od kojih su najvažniji steviozidi i rebaudiozidi. Pored glikozida, ova biljka sadrži i mnoge druge važne hranljive materije, poput vitamina; A, B, C, minerali kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink i hrom i polifenoli, tanini i eterična ulja.

Stevija je verovatno najbolji izvor prirodnog šećera za sve one koji ne mogu ili ne žele da jedu rafinisani šećer. Pogodan je za one koji pokušavaju da smršaju, dijabetičare, osobe na antikandida dijeti, kao i za rak i druge bolesti kod kojih je važno ograničiti unos rafinisanog šećera.

Važno je naglasiti da njegovom primenom nije zabeležena pojava štetnih neželjenih efekata, kao što je to slučaj sa veštačkim zaslađivačima. Zahvaljujući svom sastavu, ova skromna biljka pogoduje prevenciji i ublažavanju brojnih zdravstvenih tegoba.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".