Dakle, zašto odeća ima taj neugodan miris? Bez obzira na to koliko je jak miris omekšivača koji se koristi, miris vlage je uzrokovan zarobljenom vlagom u odeći. Ako posle sušenja ostane malo vlage, odeća će zaudarati na vlažnost čak i kada se na kraju potpuno osuši. Miris će se posebno osetiti ako odeću složite i stavite u fijoku ili ormar dok je još vlažna, a ostavljanje mokre odeće u mašini za veš predugo takođe je može učiniti smrdljivom.

- Isto važi i ako ostavite mokru odeću u sušilici, a niste je uključili. Vlaga i zatvoreni prostor recept su za plesnivi miris - objasnio je stručnjak za čišćenje u Clean House Fast-u, Nik Elis.

Još jedan čest uzrok vlažne odeće je sušenje iste u maloj ili slabo provetrenoj prostoriji. Stručnjaci tvrde da je važno da soba ima dobru ventilaciju, jer ako je u vazduhu previše vlage, odeća će imati miris na plesan.

Foto: Profimedia

 

Stručnjaci su podelili nekoliko saveta za održavanje svežeg mirisa odeće kada se suši u zatvorenom prostoru, a prvi je da vlažnu odeću odmah operete. Ističu da se za odeću koja je vlažna pre stavljanja u mašinu, trebate da se pobrinete isto kao za suvu odeću. Na primer, kupaći kostimi, peškiri ili trenerka koju ste juče nosili po kiši, treba da budu oprani odmah. To će sprečiti miris vlage.

Drugi savet je da koristite odvlaživač vazduha. Budući da je loša ventilacija čest uzrok odeće neugodnog mirisa, trebalo bi da koristite odvlaživač vazduha jer će on ukloniti višak vlage iz vazduha, što će znatno olakšati sušenje veša, a takođe i delotvorno sprečava pojavu plesni, tvrde stručnjaci. Za one koji ne žele da kupuju odvlaživač, mogu samo da otvore prozor kako bi poboljšali ventilaciju. To će osigurati da se vodena para ne zadržava u prostoriji.

Foto: Profimedia

 

Treći savet je da smanjite količinu veša koju perete. Može biti primamljivo pokušati oprati sve rublje odjednom, ali pretrpavanje mašine može da dovede do nedovoljno dobrog čišćenja i vrlo neugodnog mirisa vlage. Stručnjaci tvrde da prepuna mašina može da ostavi vašu odeću vlažnijom kad je izvadite, što značajno produžava vreme sušenja, pa zato pripazite da ne premašite naznačeni kapacitet svoje mašine.

Poslednji savet je da perete odeću toplom vodom i sirćetom, a ako odeća već miriše na vlagu, belo sirće će pomoći u rešavanju tog problema. Stručnjaci tvrde da vruća voda može da ubije bakterije, pa je zato bolje prati sa njom nego sa hladnom vodom. Ističu i da to ne znači da to treba raditi pri svakom pranju, već samo povremeno, a pogotovo kada su peškiri u pitanju. Savetuju i da pokušate da ih operete sa šoljicom vrućeg sirćeta zajedno sa uobičajenim deterdžentom. Takođe, proverite nalepnicu za održavanje i perite na najvišoj temperaturi koju preporučuje proizvođač, kako biste uklonili neugodne mirise. 

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".