Stručnjaci za imunizaciju upućuju da je skoro 100 odsto efikasna ako se primi pre prvog sekualnog odnosa, a zemlje u kojima se o trošku države primenjuje već 15 godina gotovo da su iskorenile genitalne bradavice (kondilome).

Epidemiolog dr Ivana Begović-Lazarević iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje Beograda kaže da se efekti ovog cepiva najpre uočavaju na genitalnim bradavicama s obzirom na to da se kancerozne lezije grlića materice ispoljavaju tek desetak godina nakon infekcije:

Foto: Printskrin

 

 

- Australija je o trošku osiguranja uvela HPV vakcinu za devojčice 2007. Već u periodu od 2008. do 2012. učestalost kondiloma se smanjila za 61 odsto, a u poslednjih 10 godina za 90 procenata. Zbog velikog obuhvata vakcinom, U Australiji je postignut kolektivni imunitet. Naime, registrovan je pad broja zaraženih kondilomima i kod muškaraca koji nisu vakcinisani, jer je vakcina za dečake u ovoj zemlji odbrena 2013. godine. Efekat kolektovnog imuniteta odrazio se i na smanjenje učestalosti genitalnih bradavica i u generacijama starijih.

Sjdeinjene Američke Države uvele su HPV cepivo 2006. godine i oni su startovali samo sa vakcinacijom devojčica uzrasta od 12 godina.

- Pre 2006. godine u SAD je registrovano 14 miliona HPV infekcija - kaže dr Begović-Lazarević. - Od kada je krenula imunizacija, taj broj je među tinejdžerima opao za 88 odsto, a među mladim ženama za 81 procenat. I. KOVAČIĆ

OHRABRUJUĆA ISKUSTVA IZ DANSKE

ISKUSTVA sa primenom HPV vakcine dobra su i u pojedinim skandinavskim zemljama.

- Danska je započela besplatnu imunizaciju devojčica do 12 godina 2009. godine - kaže naša sagovornica. - Nakon toga, pokazalo se da je učestalost genitalnih bradavica među mladima uzrasta od 16 do 18 godina opala više od 10 puta. Naime, kada su započeli ovu imunizaciju imali su 381 slučaj kondiloma na 100.000, a 2011. 39 na 100.000 stanovnika.

Foto: Ministarstvo

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".