Стручњаци за имунизацију упућују да је скоро 100 одсто ефикасна ако се прими пре првог секуалног односа, а земље у којима се о трошку државе примењује већ 15 година готово да су искорениле гениталне брадавице (кондиломе).

Епидемиолог др Ивана Беговић-Лазаревић из Центра за превенцију и контролу болести Завода за јавно здравље Београда каже да се ефекти овог цепива најпре уочавају на гениталним брадавицама с обзиром на то да се канцерозне лезије грлића материце испољавају тек десетак година након инфекције:

Фото: Принтскрин

 

 

- Аустралија је о трошку осигурања увела ХПВ вакцину за девојчице 2007. Већ у периоду од 2008. до 2012. учесталост кондилома се смањила за 61 одсто, а у последњих 10 година за 90 процената. Због великог обухвата вакцином, У Аустралији је постигнут колективни имунитет. Наиме, регистрован је пад броја заражених кондиломима и код мушкараца који нису вакцинисани, јер је вакцина за дечаке у овој земљи одбрена 2013. године. Ефекат колектовног имунитета одразио се и на смањење учесталости гениталних брадавица и у генерацијама старијих.

Сјдеињене Америчке Државе увеле су ХПВ цепиво 2006. године и они су стартовали само са вакцинацијом девојчица узраста од 12 година.

- Пре 2006. године у САД је регистровано 14 милиона ХПВ инфекција - каже др Беговић-Лазаревић. - Од када је кренула имунизација, тај број је међу тинејџерима опао за 88 одсто, а међу младим женама за 81 проценат. И. КОВАЧИЋ

ОХРАБРУЈУЋА ИСКУСТВА ИЗ ДАНСКЕ

ИСКУСТВА са применом ХПВ вакцине добра су и у појединим скандинавским земљама.

- Данска је започела бесплатну имунизацију девојчица до 12 година 2009. године - каже наша саговорница. - Након тога, показало се да је учесталост гениталних брадавица међу младима узраста од 16 до 18 година опала више од 10 пута. Наиме, када су започели ову имунизацију имали су 381 случај кондилома на 100.000, а 2011. 39 на 100.000 становника.

Фото: Министарство

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".