Minimalan broj godina za glasanje za Senat spušten je sa 25 na 18, koliko je prag i za glasanje za Zastupnički dom. Dva doma parlamenta imaju jednaka ovlašćenja.

- U smislu brojki, to naravno znači da mladi na ovim izborima znače više - rekao je Livio Gigliuto, potpredsednik instituta za ispitivanja javnog mnjenja Istituto Piepoli. - Ključno pitanje je koliko će ih zaista glasati.

Promena pravila odnosi se na 4,1 miliona mladih od ukupno 51,4 miliona birača, i premda stručnjaci za javno mnjenje kažu da bi značajan broj mogao da apstinira, političari otvoreno pokušavaju da pridobiju njihovu podršku.

Foto: Profimedia

 

U skladu sa svojim imidžom šoumena, bivši premijer Silvio Berluskoni prednjači u nastojanjima da ih osvoji putem TikToka, sa video snimcima u kojima im se obraća smešnim glasom, zbija šale i poigrava se svojom reputacijom plejboja.

- Obraćam se onima od vas starijima od 18 - da vas pitam da me upoznate sa svojim devojkom? Nipošto! Pozivam vas da glasate 25. septembra i to da glasate za mene - poručio je prošle nedelje 85-godišnji Berluskoni.

Takvim šalama Berluskoni je dobio više od 2,5 miliona lajkova na društvenoj mreži u manje od tri nedelje, ali ne može se znati hoće li se to pretočiti i u glasove.

@silvio.berlusconi Ciao ragazzi, eccomi qua. Vi do il benvenuto sul mio canale ufficiale #Tiktok per parlare dei temi che più stanno a cuore a Forza Italia e al sottoscritto e che vi riguardano da vicino: parleremo e discuteremo del vostro #futuro Vi racconterò di come vogliamo rendere l'#Italia un Paese che possa darvi nuove opportunità e la possibilità di realizzare i vostri sogni. Ci rivediamo presto su TikTok ! #silvioberlusconi #berlusconi #elezioni #forzaitalia🇮🇹💪❤️ #politica #giovani ♬ suono originale - Silvio Berlusconi

- Gledao sam Berluskonijeve video snimke na TikToku, ali zato što me zasmejavaju, a ne zato što želim da glasam za njega - rekao je Alesandro Males (20), srednjoškolac iz Milana koji ne planira da izađe na izbore.

- Uopšteno, mislim da glasanje ne vodi do bilo kakvih promena. Nezavisno od toga ko je na vlasti, za mene se ništa neće bitno promeniti - rekao je mladić.

@silvio.berlusconi Salve ragazzi, ci siamo incontrati per la prima volta su #TikTok, che per quanto mi riguarda avrei preferito chiamare Tik Tok Tak. Cosi è più completo! Vi ho detto che vi avrei intrattenuti su argomenti che possono riguardarvi da vicino. Ma ho pensato anche che per mantenere i rapporti con gli altri bisogna tendere alla massima cordialità. Uno degli strumenti per arrivare a farlo sono le #barzellette, perchè sono terapeutiche. Poi penseremo a parlare di programmi. Tik Tok Tak! #silvioberlusconi #berlusconi #forzaitlia🇮🇹 ♬ suono originale - Silvio Berlusconi

Ispitivanje javnog mnjenja SWG instituta, čiji su rezultati objavljeni u avgustu, pokazalo je da bi stopa suzdržanih među mladima mogla da iznosi 34 do 38 posto. Ispitivanje je pokazalo da ih 43 posto veruje da je glasanje "besmisleno" jer političari "rade šta god žele" jednom kada ih glasači izaberu.

No to nije sprečilo stranke da svojim porukama ciljaju isključivo one koji će glasati prvi put. Svi izborni programi sadrže velikodušna obećanja usmerena na mlade koji imaju problema sa zaposlenjem ili studiranjem, uključujući pomoć za plaćanje školarina, hipoteka i stanarina, uvođenje minimalne plate i zabranu neplaćenih stažiranja.

BONUS GALERIJA: Boris DŽonson - najsmešnije fotografije

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".