Odluku o pogubljenju doneo je Vrhovni sud, a trebalo je da počne u četvrtak u 21.20. Istog dana u 23 sata istu su poništili, uprkos naporima da se njegovo pogubljenje izvrši pre ponoći. Poverenik za zatvore u Alabami navodno je rekao da smaknuće nije nastavljeno zbog problema sa pronalaženjem Milerovih vena. Miler je zatražio da bude pogubljen pomoću azota zbog straha od igala, a kako metoda nije bila spremna za korišćenje u državi Alabama, sudija je to zaustavio.

Bivši dostavljač Miler osuđen je zbog ubistva trojice muškaraca u pucnjavi na radnom mestu u Birmingemu, u državi Alabama, 1999. godine. Osuđen je na smrtnu kaznu. Gušenje azotom odobrena je metoda smaknuća u toj državi, ali još nije korišćena.

Miler je sam odabrao tu metodu, ali veruje da su službenici, koji su negirali da su videli obrazac koji je ispunio, isti izgubili. Odeljenje za zatvore Alabame prošle nedelje objavilo je da još nije spremno za korišćenje neisprobane metode.

Foto: Profimedia

 

Prošlog utorka, američki okružni sudija R. Ostin Hafaker izdao je preliminarnu zabranu kojom se Alabami blokira da Milera usmrti kao što je ranije planirano zbog ovog problema.

- Miler će verovatno pretrpeti nepopravljivu ozledu ako se zabrana ne izda jer će mu biti oduzeta mogućnost da umre metodom koju je odabrao i umesto toga će biti prisiljen da umre metodom koju je želeo da izbegne i za koju tvrdi da će biti bolna - napisao je sudija.

Dodao je da će ozleda biti "gubitak njegovog 'konačnog dostojanstva' — da izabere kako će umreti".

Federalni žalbeni sud potvrdio je odlaganje izvršenja, ali se Kancelarija državnog advokata Alabame žalila Vrhovnom sudu SAD koji je odobrio da se nastavi smrtonosnom inekcijom.

- Novi, kafkijanski argument države u korist prisiljavanja na nezakonito pogubljenje večeras je da istina o tome je li gospodin Miler na vreme predao svoj obrazac za izbor gušenja azotom nije važna - napisali su Milerovi advokati kao odgovor sudiji.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".