Bugarska je blizu kupovini druge serije od osam novih borbenih aviona F-16 i prateće opreme od Sjedinjenih Američkih Država u okviru posla vrednog 1,3 milijarde dolara, izjavio je danas privremeni ministar odbrane te zemlje Dimitar Stojanov.


Kao članica Evropske unije i zemlja NATO Bugarska je 2019. godine narucila osam aviona Lokig Martin F-16 u nameri da zameni svoje stare ruske borbene avione MiG-29 i poboljša usklađenost sa standardima NATO, prenosi Rojters.

- Nabavka novih aviona je izuzetno važna za bugarsko vazduhoplovstvo. Imamo stare sovjetske avione koje ne možemo da održavamo zbog problema koji su se desili nakon sukoba u Ukrajini - rekao je Stojanov novinarima i potvrdio da je privremena vlada odobrila projekat nabavke osam novih F-16.

Dogovor mora da odobri parlament Bugarske koji će biti sazvan nakon opštih izbora 2. oktobra.

- SAD su u aprilu odobrile potencijalnu prodaju novog vojnog paketa koji pruža mogućnosti za raketne udare vazduh-zemlja i vazduh-vazduh - podsetio je Stojanov.

Bugarska trenutno vodi pregovore sa Poljskom o kupovini osam motora kako bi njena flota MiG-ova ostala operativna do kraja 2023. godine.

Očekuje se da će prvi avioni F-16 biti isporuceni Bugarskoj 2025. godine, rekao je Stojanov.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".