Бугарска је близу куповини друге серије од осам нових борбених авиона Ф-16 и пратеће опреме од Сједињених Америчких Држава у оквиру посла вредног 1,3 милијарде долара, изјавио је данас привремени министар одбране те земље Димитар Стојанов.


Као чланица Европске уније и земља НАТО Бугарска је 2019. године наруцила осам авиона Локиг Мартин Ф-16 у намери да замени своје старе руске борбене авионе МиГ-29 и побољша усклађеност са стандардима НАТО, преноси Ројтерс.

- Набавка нових авиона је изузетно важна за бугарско ваздухопловство. Имамо старе совјетске авионе које не можемо да одржавамо због проблема који су се десили након сукоба у Украјини - рекао је Стојанов новинарима и потврдио да је привремена влада одобрила пројекат набавке осам нових Ф-16.

Договор мора да одобри парламент Бугарске који ће бити сазван након општих избора 2. октобра.

- САД су у априлу одобриле потенцијалну продају новог војног пакета који пружа могућности за ракетне ударе ваздух-земља и ваздух-ваздух - подсетио је Стојанов.

Бугарска тренутно води преговоре са Пољском о куповини осам мотора како би њена флота МиГ-ова остала оперативна до краја 2023. године.

Очекује се да ће први авиони Ф-16 бити испоруцени Бугарској 2025. године, рекао је Стојанов.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".