Sigurni izvori imaju dokaze da je krtica iz Moskve u Velikoj Britaniji fizički uspela da ugrabi tajni plan - ali nije jasno da li je to bio dokument iz laboratorije ili fabrike farmaceutskog giganta ili bočica gotovog leka koja je potom prokrijumčarena iz zemlja za analizu, piše Dejli mejl.

Ministar unutrašnjih poslova Damian Hinds izjavio je danas da ne može komentarisati slučaj - ali nije to porekao - i rekao je: "Pošteno je pretpostaviti da zasigurno postoje strane države koje bi stalno želele doći do osetljivih informacija, uključujući komercijalne i naučne tajne i intelektualno vlasništvo '.

Špijuni MI5 su već rekli da su ruski hakeri pokrenuli ponovljene pokušaje da izvedu sajber napade na Univerzitet u Oksfordu počevši od marta 2020. godine - otprilike mesec dana nakon što su britanski naučnici objavili da su započeli razvoj vakcine. U aprilu prošle godine Okford/AZ je najavio da započinje prva ispitivanja na ljudima - ali narednog meseca Moskva je rekla da su izmislili sopstvenu vakcinu i do avgusta je Vladimir Putin dao TV obraćanje ruskom narodu rekavši da je zemlja pobedila u globalnoj trci za prvi protiv udar Kovidu-19.

Kasnije se pokazalo da Sputnjik V radi na potpuno isti način kao i njegov britanski "kolega".

Obe su virusne vakcine, što znači da obe koriste drugi uspavani virus za prenos imunološkog agensa koji zatim uništava koronavirus.

Predpostavlja se da je do krađe došlo u vremenskom periodu kad su vršeni prvi testovi vakcine na ljudima.