Сигурни извори имају доказе да је кртица из Москве у Великој Британији физички успела да уграби тајни план - али није јасно да ли је то био документ из лабораторије или фабрике фармацеутског гиганта или бочица готовог лека која је потом прокријумчарена из земља за анализу, пише Дејли мејл.

Министар унутрашњих послова Дамиан Хиндс изјавио је данас да не може коментарисати случај - али није то порекао - и рекао је: "Поштено је претпоставити да засигурно постоје стране државе које би стално желеле доћи до осетљивих информација, укључујући комерцијалне и научне тајне и интелектуално власништво '.

Шпијуни МИ5 су већ рекли да су руски хакери покренули поновљене покушаје да изведу сајбер нападе на Универзитет у Оксфорду почевши од марта 2020. године - отприлике месец дана након што су британски научници објавили да су започели развој вакцине. У априлу прошле године Окфорд/АЗ је најавио да започиње прва испитивања на људима - али наредног месеца Москва је рекла да су измислили сопствену вакцину и до августа је Владимир Путин дао ТВ обраћање руском народу рекавши да је земља победила у глобалној трци за први против удар Ковиду-19.

Касније се показало да Спутњик В ради на потпуно исти начин као и његов британски "колега".

Обе су вирусне вакцине, што значи да обе користе други успавани вирус за пренос имунолошког агенса који затим уништава коронавирус.

Предпоставља се да је до крађе дошло у временском периоду кад су вршени први тестови вакцине на људима.