Agencija za vanredne situacije saopštila je da je devet porodica sa najmanje 80 članova evakuisano iz sela Brekoč u Đakovici, koje je najugroženiji deo te opštine i potpuno je poplavljeno povećanjem nivoa reke Ribnik usled obilnih padavina, prenosi Koha.

Kako navodi Agencija, poplave u tom selu su ugrozile meštane i interventne ekipe iz opštine Đakovica evakuisale su ugrožene.

- Intervencijom timova za zaštitu i spasavanje iz Opštine Đakovica ukazana je pomoć i evakuisano je devet porodica sa najmanje 80 članova, koje su privremeno smeštene na drugoj bezbednoj lokaciji - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je procena materijalne štete od poplave u toku i da će biti zavšena prestankom vanredne situacije.

Agencija je saopštila da je poplavljeno i nekoliko gradskih naselja.

- Agencija za upravljanje vanrednim situacijama na opštinskom nivou saopštava da je situacija trenutno pod kontrolom, od centralnog nivoa Agencije je zatražena podrška i pomoć u saniranju situacije, angažovana su dva tima sa pumpama velikog kapaciteta, dok je ekipa za potragu i spasavanje sa čamcima u operativnoj pripravnosti za pomoć ugroženom području - piše u saopštenju.

Podsećamo, obilne kiše koje su pogodile opštine Orahovac i Ðakovica na Kosovu i Metohiji za sada nisu izazvale veće probleme meštanima Velike Hoče i gornjeg, srpskog dela Orahovca.

Gradonačelnik Orahovca Smajlj LJatifi izrazio je zabrinutost i zatražio pomoć prištinskih vlasti.

- Od ranih jutarnjih sati suočavamo se sa teškom situacijom posle obilnih padavina, i u tu svrhu formirali smo štab za vanredne situacije opštine Orahovac - naveo je LJatifi.

Navodi da su poplavljene stambene kuće, domaćinstva, preduzeća, javni prostori i objekti, poljoprivredno zemljište, putna infrastruktura, te da je posebno teška situacija u više sela u opštini Orahovac.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".