Агенција за ванредне ситуације саопштила је да је девет породица са најмање 80 чланова евакуисано из села Брекоч у Ђаковици, које је најугроженији део те општине и потпуно је поплављено повећањем нивоа реке Рибник услед обилних падавина, преноси Коха.

Како наводи Агенција, поплаве у том селу су угрозиле мештане и интервентне екипе из општине Ђаковица евакуисале су угрожене.

- Интервенцијом тимова за заштиту и спасавање из Општине Ђаковица указана је помоћ и евакуисано је девет породица са најмање 80 чланова, које су привремено смештене на другој безбедној локацији - наводи се у саопштењу.

Додаје се да је процена материјалне штете од поплаве у току и да ће бити завшена престанком ванредне ситуације.

Агенција је саопштила да је поплављено и неколико градских насеља.

- Агенција за управљање ванредним ситуацијама на општинском нивоу саопштава да је ситуација тренутно под контролом, од централног нивоа Агенције је затражена подршка и помоћ у санирању ситуације, ангажована су два тима са пумпама великог капацитета, док је екипа за потрагу и спасавање са чамцима у оперативној приправности за помоћ угроженом подручју - пише у саопштењу.

Подсећамо, обилне кише које су погодиле општине Ораховац и Ðаковица на Косову и Метохији за сада нису изазвале веће проблеме мештанима Велике Хоче и горњег, српског дела Ораховца.

Градоначелник Ораховца Смајљ Љатифи изразио је забринутост и затражио помоћ приштинских власти.

- Од раних јутарњих сати суочавамо се са тешком ситуацијом после обилних падавина, и у ту сврху формирали смо штаб за ванредне ситуације општине Ораховац - навео је Љатифи.

Наводи да су поплављене стамбене куће, домаћинства, предузећа, јавни простори и објекти, пољопривредно земљиште, путна инфраструктура, те да је посебно тешка ситуација у више села у општини Ораховац.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".