Direktorka klinike "Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić je za Tanjug istakla da Srbija ovaj dan dočekuje sa dobrim vestima da pandemija Kovida nije značajno uticala na porast stope mentalnih poremećaja, a da je broj suicida u poslednje četiri godine manji za 12,1 odsto.


- To pokazuje studija koju je radio Institut za mentalno zdravlje Srbije. Statistika pokazuje više slučajeva depresije za 2,2 odsto, generalizovanog anksioznog poremećaja za 1,9, a paničnog poremećaja za 0,4 odsto - rekla je Karličić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Porast broja suicida je iako postoji opšti pad, primećen u grupi ljudi starijih od preko 65 godina, i to je, kako je rekla, ono što nas podseća da bez obzira na dobre opšte rezultate nikada ne sme da se prekine intenzivan rad u oblasti zaštite mentalnog zdravlja.

Ona je naglasila da je prevencija izuzetno važna, i da je aplikacija "Uvek za tebe" koju su razvili u saradnji sa Ministarstvom zdravlja jedan od načina preventivnog delovanja iz više razloga.

Naime, kako je objasnila, kroz aplikaciju građani mogu da pristupe i proverenom i tačnom edukativnom sadržaju, ali i da urade skrining test. Znanja i infomacije koje građani dobiju u aplikaciji, mogu da pomognu za prepoznavanje ličnih problema, ali i kod nekoga u svojoj okolini.

Takođe, ukoliko rezultat testa na aplikaciji naznači određene simptome kao ozbiljne, građani mogu da pozovu besplatni telefonski servis 0800 309 309 i razgovaraju sa stručnim licem klinike "Laza Lazarević" koji će ih uputiti na dalje korake.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Zdravstveni sistem ima široku mrežu službi za zašsitu mentalnog zdravlja - od domova zdravlja preko specijalnih opštih bolnica, zatim kliničkih bolničkih centara, klinika instituta koje rade stalno na povećanju dostupnosti. Preko ove aplikacije građani imaju mogućnost da se uključuju uživo u razgovor sa stručnjacima "Laza Lazarević" klinike - objasnilam je Karličić.

Ona je dodala da do suicida dolazi najčešće zbog mentalnih poremećaja koji su nelečeni tokom dužeg perioda, odnosno nisu lečeni pravovremeno, te da je za sve prevencija važna, a jedna od preventivnih mera je, kako kaže, pravovremeno prepoznavanje simptoma.

- Svaka promena koja se tiče funkionalnosti u kući, na poslu, u emocionalnim odnosima jeste dobar povod da se razgovara sa tom osobom i zašto da ne potraži stručnu pomoć koja je dostupna i to ne samo u mreži koju poseduje zdravstveni sistem već i u besplatnim servisima koje obezbeđuje ministarstvo zdravlja, kao što su ova aplikacija i telefonski servis - ističe Karličić.

Posebno je naglasila da za prevenciju suicida nikada nije kasno, i da postoji veliki broj slučajeva da su životi spašeni i u stanjima pred sam pokušaj suicida, uz pomoć stručnjaka na telefonskoj liniji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Nikada nije kasno, naime na našoj liniji za prevenciju suicida mi imamo ljude koji su već pred tim događajem i mi uspevamo tim ljudima da spasimo život. Operateri koji rade na našoj liniji spasili su na taj način do sada ne mali broj života. Postoji prostor i postoji vreme koje nam daje za pravo da kažemo da suicid jeste preventibilan i mi svakog dana radimo na tome - zaključila je ona.

Luka Marošanin je član studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu i ispred medicinske grupacije studenata, konkretno Farmaceutskog fakulteta naglašava da je aplikacija "Uvek za tebe" višestruko značajna i smatra da će je mladi koristiti.

- Studenti kao jedna velika grupacija od 100.000 u Begradu i nih 250.000 u Srbiji će imati priliku da kroz testove sami provere kroz različite edukativne materijale na aplikaciji direktnije i brže dođu do informacija koje su im potrebne. Kroz sadašnji aktuelan život mladi prolaze situacije anksioznosti i brojnih drugih psihijatrijskih poremećaja koji se nažalost češće javljaju nego što je to bilo nekad - rekao je Marošanin za Tanjug.

On je dodao da je Studentska poliklinika jedna od prvih kojoj se studenti obraćaju kada imaju bilo koji problem, i da od Klinike imaju uvek izuzetnu podršku.

Marošanin kaže da je anonimnost koju aplikacija obezbeđuje izuzetno važna.

- Kada je Studentski parlament Univerziteta u Beogradu organizovao akcije na ovu temu bilo je važno obezbediti tu izdvojenost i direktan kontakt sa lekarom. Ovde se to obezbeđuje kroz samu aplikaciju i to je ono što je dodatno pozitivno - rekao je Marošanin im ocenio da je ovo veliki projekat i važan i da je velika pomoć za sve mlade ljude.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".