Директорка клинике "Лаза Лазаревић" Ивана Сташевић Карличић је за Танјуг истакла да Србија овај дан дочекује са добрим вестима да пандемија Ковида није значајно утицала на пораст стопе менталних поремећаја, а да је број суицида у последње четири године мањи за 12,1 одсто.


- То показује студија коју је радио Институт за ментално здравље Србије. Статистика показује више случајева депресије за 2,2 одсто, генерализованог анксиозног поремећаја за 1,9, а паничног поремећаја за 0,4 одсто - рекла је Карличић.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

 

Пораст броја суицида је иако постоји општи пад, примећен у групи људи старијих од преко 65 година, и то је, како је рекла, оно што нас подсећа да без обзира на добре опште резултате никада не сме да се прекине интензиван рад у области заштите менталног здравља.

Она је нагласила да је превенција изузетно важна, и да је апликација "Увек за тебе" коју су развили у сарадњи са Министарством здравља један од начина превентивног деловања из више разлога.

Наиме, како је објаснила, кроз апликацију грађани могу да приступе и провереном и тачном едукативном садржају, али и да ураде скрининг тест. Знања и инфомације које грађани добију у апликацији, могу да помогну за препознавање личних проблема, али и код некога у својој околини.

Такође, уколико резултат теста на апликацији назначи одређене симптоме као озбиљне, грађани могу да позову бесплатни телефонски сервис 0800 309 309 и разговарају са стручним лицем клинике "Лаза Лазаревић" који ће их упутити на даље кораке.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

 

- Здравствени систем има широку мрежу служби за зашситу менталног здравља - од домова здравља преко специјалних општих болница, затим клиничких болничких центара, клиника института које раде стално на повећању доступности. Преко ове апликације грађани имају могућност да се укључују уживо у разговор са стручњацима "Лаза Лазаревић" клинике - објаснилам је Карличић.

Она је додала да до суицида долази најчешће због менталних поремећаја који су нелечени током дужег периода, односно нису лечени правовремено, те да је за све превенција важна, а једна од превентивних мера је, како каже, правовремено препознавање симптома.

- Свака промена која се тиче функионалности у кући, на послу, у емоционалним односима јесте добар повод да се разговара са том особом и зашто да не потражи стручну помоћ која је доступна и то не само у мрежи коју поседује здравствени систем већ и у бесплатним сервисима које обезбеђује министарство здравља, као што су ова апликација и телефонски сервис - истиче Карличић.

Посебно је нагласила да за превенцију суицида никада није касно, и да постоји велики број случајева да су животи спашени и у стањима пред сам покушај суицида, уз помоћ стручњака на телефонској линији.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

 

- Никада није касно, наиме на нашој линији за превенцију суицида ми имамо људе који су већ пред тим догађајем и ми успевамо тим људима да спасимо живот. Оператери који раде на нашој линији спасили су на тај начин до сада не мали број живота. Постоји простор и постоји време које нам даје за право да кажемо да суицид јесте превентибилан и ми сваког дана радимо на томе - закључила је она.

Лука Марошанин је члан студентског парламента Универзитета у Београду и испред медицинске групације студената, конкретно Фармацеутског факултета наглашава да је апликација "Увек за тебе" вишеструко значајна и сматра да ће је млади користити.

- Студенти као једна велика групација од 100.000 у Беграду и них 250.000 у Србији ће имати прилику да кроз тестове сами провере кроз различите едукативне материјале на апликацији директније и брже дођу до информација које су им потребне. Кроз садашњи актуелан живот млади пролазе ситуације анксиозности и бројних других психијатријских поремећаја који се нажалост чешће јављају него што је то било некад - рекао је Марошанин за Танјуг.

Он је додао да је Студентска поликлиника једна од првих којој се студенти обраћају када имају било који проблем, и да од Клинике имају увек изузетну подршку.

Марошанин каже да је анонимност коју апликација обезбеђује изузетно важна.

- Када је Студентски парламент Универзитета у Београду организовао акције на ову тему било је важно обезбедити ту издвојеност и директан контакт са лекаром. Овде се то обезбеђује кроз саму апликацију и то је оно што је додатно позитивно - рекао је Марошанин им оценио да је ово велики пројекат и важан и да је велика помоћ за све младе људе.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".