Tužne vesti danas su dočekale Veliku Britaniju, kraljica Elizabeta Druga je preminula u 96 godini, a njen sin kralj Čarls je imenovan za kralja.  

Kraljica je važila za jednu od najpoznatijih žena na planeti. Vladala je 70 godina i predstavljala je simbol jednog vremena i stub kraljevske porodice. 

Zajedno sa suprugom, princom Filipom 1972. godina kraljica je posteila Jugoslaviju, a to je istovremeno bila njena prva poseta jednoj komunističkoj zemlji na istoku Evrope, zbog čega je u pojedinim zapadnim medijima naišla na kritike.

Retko ko zna da je tokom zajedničkog leta od Beograda do Brijuna, kraljica uživala u leskovačkim specijalitetima, našim najpopularnijim ćevapčićima.

Niko nije garantovao da će Elizabeti Drugoj toliko dopasti roštilj, a posebno ne leskovački ćevapčići, pa je po povratku u Beograd zahtevala da joj se ovaj specijalitet ponovo spremi. 

Foto: Profimedia

 

Kraljica Elizabeta Druga nije jedina značajna, sada već istorijska, ličnost koja je u poseti Jugoslaviji i Titu uživala u ukusima leskovačkih čarolija. Pored nje, srpskim specijalitetima divili su se i  Sofija Loren, Ričard Barton, Elizabet Tejlor,Nikita Hruščov, Šarl de Gol, Vili Brandt.

(Glosi)

BONUS VIDEO: 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".