Premijer Izraela Jair Lapid rekao je u utorak da je prerano da se zna da li je ova zemlja uspela da osujeti novi nuklearni sporazum između svetskih sila i Irana, koji smatra štetnim, prenosi Tajms of Izrael.

Lapid je prilikom posete vazdušnoj bazi Nevatim na jugu Izraela, u kojoj se nalazi flota naprednih borbenih aviona F-35 izraelskog ratnog vazduhoplovstva, uputio upozorenje Iranu.

- Još je prerano znati da li smo zaista uspeli da zaustavimo nuklearni sporazum, ali Izrael je spreman za svaku pretnju i svaki scenario - rekao je Lapid u kratkoj izjavi ispred jednog od aviona F-35.

- Ako Iran nastavi da nas testira, otkriće dugu ruku i mogućnosti Izraela. Nastavićemo da delujemo na svim frontovima protiv terorizma i protiv onih koji žele da nam nanesu štetu - rekao je on.

- Kao što smo se predsednik Bajden i ja složili, Izrael ima punu slobodu da deluje u cilju sprečavanja mogućnosti da Iran postane nuklearna pretnja - dodao je Lapid.

Izrael je vršio pritisak na SAD da ne uđu u nuklearni sporazum iz 2015. Visoki zvaničnik odbrane rekao je prošlog meseca da Izrael ima dva glavna problema u vezi sa novim sporazumom: takozvanu klauzulu o zastarevanju, koja će ukinuti ograničenja na iranski nuklearni program kada sporazum istekne i ublažavanje sankcija koje bi Iranu omogućilo da poveća finansiranje svojih zastupnika.

Bajden je preuzeo dužnost sa ciljem da oživi sporazum, koji je 2018. napustio njegov prethodnik Donald Tramp, koji je pokrenuo niz novih sankcija državi kojom upravljaju sveštenici.

Evropska unija je 8. avgusta iznela ono što je nazvala konačnim tekstom. Iran je predložio izmene u njemu — koje su u velikoj meri prihvatili Evropljani — na šta su SAD dale odgovor preko posrednika, rekavši da „nije konstruktivan“, a Iran se u ponedeljak požalio da još nije dobio zvanični odgovor SAD.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, koji vodi pokušaje spasavanja suspendovanog iranskog nuklearnog sporazuma, rekao je u ponedeljak da su ga nedavne razmene ostavile sa „manje samopouzdanja“.

Foto: Jutjub printskrin

 

- Poslednja interakcija se ne približava, već se divergira. Ceo proces je u opasnosti - rekao je on.

Izrael je u međuvremenu podstakao SAD da pripreme vojnu opciju protiv Irana, a američki predsednik DŽo Bajden rekao je u julu da će biti spreman da upotrebi silu ako bude potrebno da spreči Iran da dobije nuklearno oružje.

Veruje se da je iranski nuklearni program previše napredan da bi bio uklonjen jednim udarom i nejasno je koliku bi štetu mogao da napravi vojni scenario.

Lapidova izjava usledila je u trenutku kada je šef špijunske agencije Mosad, Dejvid Barnea, bio u Vašingtonu na nizu sastanaka „smišljenih da američkoj vladi objasni naš stav u vezi sa opasnostima sadržanim u sporazumu“, navodi se u kabinetu premijera.

Izrael se dugo protivio sporazumu, tvrdeći da Iran želi da napravi nuklearnu bombu, i objavio je obaveštajne podatke za koje kaže da otkrivaju iranski program naoružanja. Iran je negirao bilo kakve zle namere i tvrdi da je njegov program osmišljen u miroljubive svrhe, iako je nedavno obogaćivao uranijum do nivoa za koji međunarodni lideri kažu da nema civilnu upotrebu.

BONUS VIDEO:

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".