Премијер Израела Јаир Лапид рекао је у уторак да је прерано да се зна да ли је ова земља успела да осујети нови нуклеарни споразум између светских сила и Ирана, који сматра штетним, преноси Тајмс оф Израел.

Лапид је приликом посете ваздушној бази Неватим на југу Израела, у којој се налази флота напредних борбених авиона Ф-35 израелског ратног ваздухопловства, упутио упозорење Ирану.

- Још је прерано знати да ли смо заиста успели да зауставимо нуклеарни споразум, али Израел је спреман за сваку претњу и сваки сценарио - рекао је Лапид у краткој изјави испред једног од авиона Ф-35.

- Ако Иран настави да нас тестира, откриће дугу руку и могућности Израела. Наставићемо да делујемо на свим фронтовима против тероризма и против оних који желе да нам нанесу штету - рекао је он.

- Као што смо се председник Бајден и ја сложили, Израел има пуну слободу да делује у циљу спречавања могућности да Иран постане нуклеарна претња - додао је Лапид.

Израел је вршио притисак на САД да не уђу у нуклеарни споразум из 2015. Високи званичник одбране рекао је прошлог месеца да Израел има два главна проблема у вези са новим споразумом: такозвану клаузулу о застаревању, која ће укинути ограничења на ирански нуклеарни програм када споразум истекне и ублажавање санкција које би Ирану омогућило да повећа финансирање својих заступника.

Бајден је преузео дужност са циљем да оживи споразум, који је 2018. напустио његов претходник Доналд Трамп, који је покренуо низ нових санкција држави којом управљају свештеници.

Европска унија је 8. августа изнела оно што је назвала коначним текстом. Иран је предложио измене у њему — које су у великој мери прихватили Европљани — на шта су САД дале одговор преко посредника, рекавши да „није конструктиван“, а Иран се у понедељак пожалио да још није добио званични одговор САД.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борел, који води покушаје спасавања суспендованог иранског нуклеарног споразума, рекао је у понедељак да су га недавне размене оставиле са „мање самопоуздања“.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

- Последња интеракција се не приближава, већ се дивергира. Цео процес је у опасности - рекао је он.

Израел је у међувремену подстакао САД да припреме војну опцију против Ирана, а амерички председник Џо Бајден рекао је у јулу да ће бити спреман да употреби силу ако буде потребно да спречи Иран да добије нуклеарно оружје.

Верује се да је ирански нуклеарни програм превише напредан да би био уклоњен једним ударом и нејасно је колику би штету могао да направи војни сценарио.

Лапидова изјава уследила је у тренутку када је шеф шпијунске агенције Мосад, Дејвид Барнеа, био у Вашингтону на низу састанака „смишљених да америчкој влади објасни наш став у вези са опасностима садржаним у споразуму“, наводи се у кабинету премијера.

Израел се дуго противио споразуму, тврдећи да Иран жели да направи нуклеарну бомбу, и објавио је обавештајне податке за које каже да откривају ирански програм наоружања. Иран је негирао било какве зле намере и тврди да је његов програм осмишљен у мирољубиве сврхе, иако је недавно обогаћивао уранијум до нивоа за који међународни лидери кажу да нема цивилну употребу.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".