Sastojci:

- crvene mesnate paprike 15 kg
- ulje 7-8 dl
- so po ukusu
- šećer 2 kašike
- esencija 2 kašike

Kako pripremiti?

Paprike operite, obrišite, izvadite drške sa semenkama, svaku premažite uljem i ispecite u rerni. Ostavite ih da se u kesama "potpare", a zatim ih oljuštite i ostavite u cediljku da se dobro ocede. Potom ih sameljite na mašini za meso.

Foto: Profimedia

 

Na najveću ringlu od šporeta stavite veliku šerpu (koja može stati u rernu) sipajte ulje, toliko da pokrije dno, pa kada se dobro zagreje (treba da cvrči kada sipate papriku) izručite samlevenu papriku, dobro promešajte, pa stavite šerpu u vrelu rernu. Pecite uz povremeno mešanje. S vremena na vreme stavite drvenu varjaču između vrata rerne kako bi isparavala tečnost, odnosno izlazila para. Nakon sat i po stavite ponovo šerpu na ringlu, dodajte još malo ulja, posolite i pržite još oko pola sata, uz neprekidno mešanje i dodavanja po malo ulja dok ne utrošite svu količinu. Na kraju dodajte šećer i esenciju. Vreo upržen ajvar sipajte u vrele sterilisane tegle u rerni na 100 stepeni, zatvorite originalnim poklopcem, stavite ih u isključenu, ali još vruću rernu dok se u njoj ne ohlade. Ohlađene tegle smestite sa ostalom zimnicom.

BONUS VIDEO:

(Blic žena)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".