Састојци:

- црвене меснате паприке 15 кг
- уље 7-8 дл
- со по укусу
- шећер 2 кашике
- есенција 2 кашике

Како припремити?

Паприке оперите, обришите, извадите дршке са семенкама, сваку премажите уљем и испеците у рерни. Оставите их да се у кесама "потпаре", а затим их ољуштите и оставите у цедиљку да се добро оцеде. Потом их самељите на машини за месо.

Фото: Профимедиа

 

На највећу ринглу од шпорета ставите велику шерпу (која може стати у рерну) сипајте уље, толико да покрије дно, па када се добро загреје (треба да цврчи када сипате паприку) изручите самлевену паприку, добро промешајте, па ставите шерпу у врелу рерну. Пеците уз повремено мешање. С времена на време ставите дрвену варјачу између врата рерне како би испаравала течност, односно излазила пара. Након сат и по ставите поново шерпу на ринглу, додајте још мало уља, посолите и пржите још око пола сата, уз непрекидно мешање и додавања по мало уља док не утрошите сву количину. На крају додајте шећер и есенцију. Врео упржен ајвар сипајте у вреле стерилисане тегле у рерни на 100 степени, затворите оригиналним поклопцем, ставите их у искључену, али још врућу рерну док се у њој не охладе. Охлађене тегле сместите са осталом зимницом.

БОНУС ВИДЕО:

(Блиц жена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".