Ukupan broj smrtnih slučajeva u poplavama u Pakistanu porastao je na 1.282, saopštila je Nacionalna uprava za upravljanje katastrofama, a kako se navodi, skoro trećina žrtava su deca.

Samo je u subotu zabeleženo 57 smrtnih slučajeva, od čega su 25 stradalih deca, piše CNN

Agencije za pomoć upozoravaju da su nevolje zemlje daleko od kraja – i da će, kako se katastrofa nastavlja, deca biti među najugroženijim.

Foto: Tanjug/AP

 

Poplave, rezultat kombinacije rekordnih monsunskih kiša i topljenja glečera u severnim pakistanskim planinama, opisane su kao najgore koje je zemlja ikada videla.

U jednom trenutku više od trećine zemlje bilo je pod vodom, prema satelitskim snimcima Evropske svemirske agencije, a vladine i humanitarne organizacije kažu da je pogođeno 33 miliona ljudi.

Među njima, više od tri miliona dece ima potrebu za hitnom humanitarnom pomoći zbog rizika od bolesti koje se prenose vodom, utapanja i neuhranjenosti, navodi UNICEF. Poplave su takođe oštetile ili uništile 17.566 škola širom zemlje, kaže UNICEF, dodatno ugrozivši obrazovanje dece nakon dve godine zatvaranja zbog situacije izazvane pandemijom.

Agencije za pomoć kažu da čak i ako se poplave povuku, zemlja se suočava sa dugim putem do oporavka.

Foto: Tanjug/AP

 

- Preživeli moraju početi od nule - kažu iz humanitarne organizacije Medecins du Monde,koja radi u Pakistanu od 1966. godine, i dodaju:

- Ovo se neće završiti za dva meseca, potrebna im je dugoročna pomoć.

Najteže je pogođen jug zemlje, tačnije provincije Belučistan i Sind, gde su oštećeni infrastruktura i vodovodni sistemi, piše CNN.

Pozivajući na pomoć međunarodnu zajednicu, pakistanski premijer Šehbaz Šarif ocenio je prošle nedelje da je nesreća prouzrokovala više od 10 milijardi dolara štete na infrastrukturi, kućama i farmama.

Osnovan je Nacionalni centar za odgovor na poplave i koordinaciju, a Svetska zdravstvena organizacija je dala 10 miliona dolara za lečenje povređenih, isporuku zaliha zdravstvenim ustanovama i sprečavanje širenja zaraznih bolesti. Kina i Velika Britanija su takođe obećale milionsku pomoć zemlji.

Foto: Tanjug/AP

 

Više od milion kuća je oštećeno ili uništeno, dok je oštećeno najmanje 5.000 kilometara puteva, saopštila je uprava za vanredne situacije.

U subotu se u Islamabadu po prvi put sastalo telo na visokom nivou koje je osnovano za koordinaciju pomoći, preneo je Rojters. Dan ranije najveća dobrotvorna organizacija u zemlji pozvala je vladu da ukine godinu dana staru zabranu brojnim međunarodnim nevladinim organizacijama kako bi mogle da pomognu u naporima za pomoć, preneo je Rojters.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".