Укупан број смртних случајева у поплавама у Пакистану порастао је на 1.282, саопштила је Национална управа за управљање катастрофама, а како се наводи, скоро трећина жртава су деца.

Само је у суботу забележено 57 смртних случајева, од чега су 25 страдалих деца, пише ЦНН

Агенције за помоћ упозоравају да су невоље земље далеко од краја – и да ће, како се катастрофа наставља, деца бити међу најугроженијим.

Фото: Танјуг/АП

 

Поплаве, резултат комбинације рекордних монсунских киша и топљења глечера у северним пакистанским планинама, описане су као најгоре које је земља икада видела.

У једном тренутку више од трећине земље било је под водом, према сателитским снимцима Европске свемирске агенције, а владине и хуманитарне организације кажу да је погођено 33 милиона људи.

Међу њима, више од три милиона деце има потребу за хитном хуманитарном помоћи због ризика од болести које се преносе водом, утапања и неухрањености, наводи УНИЦЕФ. Поплаве су такође оштетиле или уништиле 17.566 школа широм земље, каже УНИЦЕФ, додатно угрозивши образовање деце након две године затварања због ситуације изазване пандемијом.

Агенције за помоћ кажу да чак и ако се поплаве повуку, земља се суочава са дугим путем до опоравка.

Фото: Танјуг/АП

 

- Преживели морају почети од нуле - кажу из хуманитарне организације Медецинс ду Монде,која ради у Пакистану од 1966. године, и додају:

- Ово се неће завршити за два месеца, потребна им је дугорочна помоћ.

Најтеже је погођен југ земље, тачније провинције Белучистан и Синд, где су оштећени инфраструктура и водоводни системи, пише ЦНН.

Позивајући на помоћ међународну заједницу, пакистански премијер Шехбаз Шариф оценио је прошле недеље да је несрећа проузроковала више од 10 милијарди долара штете на инфраструктури, кућама и фармама.

Основан је Национални центар за одговор на поплаве и координацију, а Светска здравствена организација је дала 10 милиона долара за лечење повређених, испоруку залиха здравственим установама и спречавање ширења заразних болести. Кина и Велика Британија су такође обећале милионску помоћ земљи.

Фото: Танјуг/АП

 

Више од милион кућа је оштећено или уништено, док је оштећено најмање 5.000 километара путева, саопштила је управа за ванредне ситуације.

У суботу се у Исламабаду по први пут састало тело на високом нивоу које је основано за координацију помоћи, пренео је Ројтерс. Дан раније највећа добротворна организација у земљи позвала је владу да укине годину дана стару забрану бројним међународним невладиним организацијама како би могле да помогну у напорима за помоћ, пренео је Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".