Bok kaže da plesan može da dovesti do različitih simptoma koje testovi ne mogu da objasne, poput vrtoglavice, ošamućenosti, magle u mozgu i osipa. Dodaje da plesan takođe može pogoršati postojeće respiratorne probleme poput astme i alergija.

Ako ste nedavno imali curenje u svom domu, to nagoveštava da se možda stvorila buđ, kaže Bok. Stoga treba da provjerite ima li plesni gde god se nalazi voda, od vašeg podruma do kupatila. Čak i kondenzacija oko prozora može da dovede do stvaranja plesni oko prozorskih okvira.

Plesan može i da miriše - iako je možda nećete primetiti zavisno od toga gde se nalazi ili koliko je ima. "Neki ljudi osećaju miris plesni, ali čak i ne misle da to može da utiče na njih", kaže Bok.

Foto: Profimedia

 

Kako ukloniti plesan?

Pre svega, ako uočite malu mrlju plesni, treba odmah da je tretirate. Sve dok je na tvrdoj površini, trebalo bi da može da se očisti sredstvom za uklanjanje plesni.

Sredstvo za uklanjanje plesni možete napraviti i sami, a postoji više opcija.

Hidrogen peroksid

Ovo je poznati izbeljivač koji će ukloniti tragove plesni. Tri-postotni hidrogen peroksid ulijte u bocu s raspršivačem i poprkajte po plesnivim mestima. Ostavite da deluje oko 10 minuta i prebrišite.

Alkoholno sirće

Sirće takođe ulijte u bocu s raspršivačem i poprskajte po crnim mrljama. Ako vam se ne sviđa njegov miris, možete mu dodati par kapi nekog eteričnog ulja.

Soda bikarbona

Mrlje možete očistiti i običnom sodom bikarbonom ili još bolje – pomešajte je sa sirćetom.

Ulje čajevca

Ovo ulje ne upotrebljava se samo za negu kože i kose već je odlično i za dezinfekciju doma. Pomešajte dve kašičice ulja sa 450 ml vode i mešavinu ulijte u bočicu. Pre upotrebe je protresite i poprskajte po površini i pustite da se suši.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".