Liderka francuske krajnje desnice odlučila je da se u potpunosti posveti ulozi predsednice poslaničke grupe njene partije u skupštini koja broji 89 od ukupno 577 poslanika i predstavlja značajnu parlamentarnu snagu.

Le Penova je već privremeno bila napustila vođstvo stranke, da bi se isključivo bavila kandidaturom za predsedničke izbore koji su održani u maju. Tom prilikom ušla je u drugi krug s aktuelnim šefom države Emanuelom Makronom.

Dok je Marin le Pen vodila predsedničku bitku, na mestu šefa stranke, kao vršilac dužnosti, zamenjivao je, od septembra prošle godine, Žordan Bardela, mladi političar, koji je sa 27 godina već postao prepoznatljivo lice na francuskoj političkoj sceni.

Foto: AP

 

 

Bardela, čija je porodica italijanskog porekla, već tri godine je evropski poslanik, a funkciju potpredsednika Nacionalnog okupljanja obavljao je od 2019.

Tako će stranku, prvi put otkako je osnovana pre tačno 50 godina, u oktobru 1972. godine, voditi neko ko se ne preziva Le Pen.

Što se tiče Marin le Pen, ona je na čelu stranke, koju je osnovao Žan-Mari le Pen, oca zamenila u januaru 2011. i za proteklih deset godina sprovela je značajne promene, modernizujući partiju i čineći je prihvatljivijom u demokratskoj utakmici. Promenila je i ime političke formacije koja se prethodno zvala Nacionalni front.

KANDIDATI

BARDELA je, zajedno sa gradonačelnikom Perpinjana Lujem Alioom, kandidat za naslednika Le Penove na čelu stranke.

NJih dvojica će biti protivkanidati na stranačkim izborima koji će trajati tokom čitavog meseca oktobra.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".