Лидерка француске крајње деснице одлучила је да се у потпуности посвети улози председнице посланичке групе њене партије у скупштини која броји 89 од укупно 577 посланика и представља значајну парламентарну снагу.

Ле Пенова је већ привремено била напустила вођство странке, да би се искључиво бавила кандидатуром за председничке изборе који су одржани у мају. Том приликом ушла је у други круг с актуелним шефом државе Емануелом Макроном.

Док је Марин ле Пен водила председничку битку, на месту шефа странке, као вршилац дужности, замењивао је, од септембра прошле године, Жордан Бардела, млади политичар, који је са 27 година већ постао препознатљиво лице на француској политичкој сцени.

Фото: АП

 

 

Бардела, чија је породица италијанског порекла, већ три године је европски посланик, а функцију потпредседника Националног окупљања обављао је од 2019.

Тако ће странку, први пут откако је основана пре тачно 50 година, у октобру 1972. године, водити неко ко се не презива Ле Пен.

Што се тиче Марин ле Пен, она је на челу странке, коју је основао Жан-Мари ле Пен, оца заменила у јануару 2011. и за протеклих десет година спровела је значајне промене, модернизујући партију и чинећи је прихватљивијом у демократској утакмици. Променила је и име политичке формације која се претходно звала Национални фронт.

КАНДИДАТИ

БАРДЕЛА је, заједно са градоначелником Перпињана Лујем Алиоом, кандидат за наследника Ле Пенове на челу странке.

Њих двојица ће бити противканидати на страначким изборима који ће трајати током читавог месеца октобра.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".