U senovitoj zoni sumraka okeana, između 600 i 800 metara ispod površine, nalaze se ribe koje gledaju nagore kroz svoje prozirne glave očima poput očaravajućih smaragdnih kuglica.

Ove kupole su ogromna sferna sočiva koja se nalaze na paru dugih, srebrnastih očnih cevi - otuda i njegovo uobičajeno ime, riba barreleie ( Macropinna microstoma ).

Zelena nijansa (koja zapravo potiče od žutog pigmenta) deluje kao naočare za sunce, koje im pomažu da pronađu svoj plen. Nema gde da se sakrije u otvorenim vodama dubokog okeana i mnoge životinje koje ovde žive imaju blistave stomake koji prikrivaju njihovu siluetu i štite ih – bioluminiscentni plen je teško uočiti na prigušenoj plavoj sunčevoj svetlosti. Ali barreleies su korak ispred.

Foto:Jutjub printskrin/MBARI

 

NJihov pigment za oči omogućava ribama da razlikuju sunčevu svetlost i bioluminiscenciju, kaže Bruce Robison, dubokomorski biolog sa Instituta za istraživanje akvarijuma Monterei Bai u Kaliforniji. Pomaže barreleies da dobiju jasan pogled na životinje koje pokušavaju da izbrišu svoje senke.

Oči su izuzetno osetljive i upijaju mnogo svetlosti, što je korisno u tamnim dubinama zone sumraka. Ali Robison je u početku bio zbunjen da su im oči izgledale uprte nagore u malu tačku vode, tačno iznad njihovih glava.

- Uvek me je zbunjivalo što su njihove oči uperene nagore, ali vidno polje nije uključivalo njihova usta - kaže Robison. Zamislite da pokušavate da jedete komadiće hrane koji lebde ispred vas, dok fiksirate oči u plafon.

Godinama su videli samo mrtve, ulovljene primerke, Robison i njegove kolege su konačno mogle dobro pogledali živog barreleia kroz kamere visoke rezolucije sa vozila na daljinsko upravljanje. „Odjednom se upalila sijalica i pomislio sam 'A-ha, to se dešava!',” kaže on. "Mogu da rotiraju oči." To znači da riba može pratiti plen koji pluta niz vodu sve dok im se ne nađe ispred usta.

Videvši barreleiea živog u dubini, Robison je video nešto drugo što je naučnicima ranije promaklo. „Imao je nadstrešnicu preko očiju kao na mlaznom lovcu“, kaže on, misleći na providni prednji deo tela bačve, koji je bio otkinut sa svih primeraka koje je prethodno izneo na površinu.

On misli da ova nadstrešnica verovatno pomaže u zaštiti njihovih očiju dok kradu hranu iz ubodnih pipaka sifonofora - životinja koje plutaju dubokim morem u dugim, smrtonosnim nitima, poput lebdećih mreža.

Barreleies su pronađene sa mešavinom hrane u stomaku, uključujući pipke sifonofora, kao i životinje kojima se sifonofori hrane, uključujući male rakove zvane kopepodi. NJihova taktika može biti da plivaju do sifonofora i grickaju mali plen koji im se uhvatio za pipke, koristeći providni štit da zaštiti svoje zelene oči od uboda.

Naići na barreleies u divljini nije lako.

U svojoj 30-godišnjoj karijeri, Robison kaže da je video ove 15cm duge ribe žive samo možda osam puta. - Provodimo dosta vremena istražujući tamo dole, tako da mogu sa sigurnošću da kažem da su prilično retke - kaže on.

(theguardian)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".