У сеновитој зони сумрака океана, између 600 и 800 метара испод површине, налазе се рибе које гледају нагоре кроз своје прозирне главе очима попут очаравајућих смарагдних куглица.

Ове куполе су огромна сферна сочива која се налазе на пару дугих, сребрнастих очних цеви - отуда и његово уобичајено име, риба баррелеие ( Мацропинна мицростома ).

Зелена нијанса (која заправо потиче од жутог пигмента) делује као наочаре за сунце, које им помажу да пронађу свој плен. Нема где да се сакрије у отвореним водама дубоког океана и многе животиње које овде живе имају блиставе стомаке који прикривају њихову силуету и штите их – биолуминисцентни плен је тешко уочити на пригушеној плавој сунчевој светлости. Али баррелеиес су корак испред.

Фото:Јутјуб принтскрин/MBARI

 

Њихов пигмент за очи омогућава рибама да разликују сунчеву светлост и биолуминисценцију, каже Бруце Робисон, дубокоморски биолог са Института за истраживање акваријума Монтереи Баи у Калифорнији. Помаже баррелеиес да добију јасан поглед на животиње које покушавају да избришу своје сенке.

Очи су изузетно осетљиве и упијају много светлости, што је корисно у тамним дубинама зоне сумрака. Али Робисон је у почетку био збуњен да су им очи изгледале упрте нагоре у малу тачку воде, тачно изнад њихових глава.

- Увек ме је збуњивало што су њихове очи уперене нагоре, али видно поље није укључивало њихова уста - каже Робисон. Замислите да покушавате да једете комадиће хране који лебде испред вас, док фиксирате очи у плафон.

Годинама су видели само мртве, уловљене примерке, Робисон и његове колеге су коначно могле добро погледали живог баррелеиа кроз камере високе резолуције са возила на даљинско управљање. „Одједном се упалила сијалица и помислио сам 'А-ха, то се дешава!',” каже он. "Могу да ротирају очи." То значи да риба може пратити плен који плута низ воду све док им се не нађе испред уста.

Видевши баррелеиеа живог у дубини, Робисон је видео нешто друго што је научницима раније промакло. „Имао је надстрешницу преко очију као на млазном ловцу“, каже он, мислећи на провидни предњи део тела бачве, који је био откинут са свих примерака које је претходно изнео на површину.

Он мисли да ова надстрешница вероватно помаже у заштити њихових очију док краду храну из убодних пипака сифонофора - животиња које плутају дубоким морем у дугим, смртоносним нитима, попут лебдећих мрежа.

Баррелеиес су пронађене са мешавином хране у стомаку, укључујући пипке сифонофора, као и животиње којима се сифонофори хране, укључујући мале ракове зване копеподи. Њихова тактика може бити да пливају до сифонофора и грицкају мали плен који им се ухватио за пипке, користећи провидни штит да заштити своје зелене очи од убода.

Наићи на баррелеиес у дивљини није лако.

У својој 30-годишњој каријери, Робисон каже да је видео ове 15цм дуге рибе живе само можда осам пута. - Проводимо доста времена истражујући тамо доле, тако да могу са сигурношћу да кажем да су прилично ретке - каже он.

(тхегуардиан)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".