- Ona u ovom trenutku možda nije moguća, ali moramo raditi na tome i ako prestanemo o tome govoriti nećemo postići cilj - kazao je Dodik u svom obraćanju na Kočićevom zboru u Stričićima na Manjači kod Banjaluke.

Navodeći da "svet nisu samo Brisel i SAD", on je naglasio da u svetu ima i drugih sila sa kojima se mora sarađivati.

- Nećemo kao papagaji ponavljati ono što Brisel kaže i nećemo slediti njihove sankcije Rusiji - naveo je Dodik.

On je još kazao da je "učestvovao u odbrani Republike Srpske", dodavši da je RS danas stabilna i to u "uslovima nemogućim za opstanak bilo kog entiteta pa i RS".

- Međunarodne snage od nas traže da se odreknemo svog identiteta, pa i Kočića - zaključio je srpski član Predsedništva BiH.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Petar Kočić bio spreman da podnese žrtvu u borbi za slobodu svog naroda, bez obzira na cenu i posledice koje su za njega bile fatalne.

Foto: V. Tripić

 

- Nemamo pravo da ćutimo, dok neki novi Kalaj, nepozvan i ničim izazvan, najavljuje reviziju istorije u našim školama. Nemamo pravo da nemo posmatramo proces razvlašćivanja Republike Srpske, oduzimanje naše imovine i Ustavom zagarantovanih prava - kazala je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, kao i u Kočićevo doba, i sada stranci žele da ubede ljude na ovim prostorima da "nisu zreli za demokratiju i samostalno upravljanje, već da im je i u 21. veku neophodan politički staratelj iz inostranstva".

- Dužni smo da se suprotstvimo takvom, potcenjivačkom odnosu prema našem narodu koji je slobodu platio najskupljom mogućom cenom - istakla je Cvijanović.

Prema njenim rečima, mir je imperativ rukovodstva RS, ali RS nije spremna ni po koju cenu da zaboravi prošlost i odrekne se sebe.

Na akademiji na Kočićevom zboru govorio je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je istakao da "otadžbina mora imati budućnost, za šta se zalagao i Kočić", kao i da srpski narod treba da nastavi da baštini vrednosti o kojima je pisao Kočić.

(Agencije)

 

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".