Komentarišući dolazak nemačkih vojnika u BiH u sastavu operacije Altea, Dodik je rekao da Srbi ne odlučuju o tome ko čini taj sastav, ne mogu ništa da urade i mogu samo da imaju svoje mišljenje, prenela je RTRS.

- Imajući u vidu, pogotovo u poslednje vreme, politiku Nemačke koja se odrazila kroz pitanja njihove rezolucije u Bundestagu koju su doneli, mi ne možemo da imamo poverenje u tu vojnu strukturu i da je ovo isključivo vezano za taj segment. Imajući u vidu da je tom rezolucijom Bundestaga rečeno da se zadire u ustavno-pravni poredak, to je tipično mešanje u stvari jedne zemlje - rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da je protiv dolaska nemačkih vojnika u BiH.

Foto: Tanjug/AP

 

- Ako to nešto i znači, ali očigledno ne može se zaustaviti. Ukazivaćemo na ove sve momente i elemente zašto sam protiv. Nemačka ovde, ne samo zbog istorijskih, nego i aktuelnih pristupa BiH, apsolutno ne može da ima poverenje nas Srba i Republike Srpske, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori o tome da treba promeniti politički sistem i treba sve koncentrisati na nivou BiH, ukinuti entitete i mi ne možemo da imamo poverenje i da damo podršku takvoj politici Nemačke i njenom prisustvu ovde - obrazložio je Dodik.

Prvi vojnici nemačkog vojnog kontingenta u operaciji Altea stigli su u ponedeljak, dok je njihov mandat zvanično otpočeo danas ceremonijom u sarajevskom sedištu EUFOR-a.

Nemačka će do sredine septembra rasporediti oko 30 vojnika u Bosnu, pridružujući se snagama koje je napustila krajem 2012. godine.

Trenutni mandat EUFOR-a ističe u novembru, a na Savetu bezbednosti UN je da odluči o produženju za još godinu dana.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".