Naglasio je da je dobro što je Srbija deo panevropskog tržišta električne energije, pa nam je ona dostupna, napomenuvši da je najskuplja energija ona koje nema.

Mladenović je rekao da su u našem regionu tradicionalni prodavci električne energije Bugarska i Rumunija, koje imaju nuklearne i termo kapacitete.

Na pitanje da li se mogu ostvariti prognoze da cena struje na fjučers tržištima dostigne visinu od 1.000 evra po megavat-satu, Mladenović je odgovorio da bi to moglo da se desi zbog problema sa nuklearkama u Francuskoj.

- Problemi sa nuklearnim elektranama zaista utiču na ovoliki nivo cena u ostatku Evrope, tako da za poslednji kvartal ove i prvi kvartal naredne godine za naš region imamo prognoze na oko 650 evra, a za 2023. godinu na nivou od oko 580 evra. U Francuskoj ide i do nivoa od 1.000 evra, zbog pomeranja remonta nuklearnih elektrana i potencijalnih nestašica povezanih sa tim - objasnio je Mladenović.

Foto: Z. Jovanović

 

 

O tome kako bi takva kretanja na tržištu mogla da utiču na cenu za krajnje potrošače u Srbiji, on je odgovorio da to zavisi od države.

- Cena za krajnje kupce je trenutno subvencionisana od države i kod nas i u regionu, jer je jasno da po ovim tržišnim cenama struja ne bi mogla da bude pristupačna potrošačima, tako da na cenu struje za stanovništvo i privredu utiče politika države i proizvodnog portfelja proizvođača, odnosno koliko su oni spremni da iz sopstvene proizvodnje pokriju potrebe kupaca za električnom energijom - kazao je Mladenović.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".