Vlasnik jednog od najraskošnijih glasova na domaćoj estradnoj sceni Toni Cetinski otpevao je stihove pesme " 23. prosinac" od kojih se naježi svako ko ih posluša. Budi duboke emocije u čoveku, a priča koju krije do danas nije sa sigurnošću otkrivena.

Kako Toni svojim pesmama zna da pogodi pravo u srce, mnoge njegove numere mladenci biraju za prvi ples. Dok sa druge strane, uz njih proživljavamo i neke naše najtužnije momente u životu.

Foto: Jutjub printskrin/Scardona

 

U takvim trenucima neizbežna je najemotivnija balada Cetinskog, koja budi neobjašnjivu setu u slušaocima.

Pesma je nastala pre mnogo godina, a o tome šta je bio motiv da se napiše ovaj tekst koji dira pravo u dušu, stvorile su se brojne teorije. Ali, i danas je pod velom tajni čiju tužnu sudbinu "nose" stihovi u svojim notama.

Vrlo je retko i sam Toni izvodi uživo, jer je posebno teško savladati osećanja, dok se pevaju takve reči. Takođe, i o događajima u njenog pozadini skoro nikada ne govori.

Foto: V. Danilov

 

 

- To je jedina pesma koja nosi svoje breme, ali kada je pisana, nije imala toliko slika u sebi, nije imala govor pre, nije imala taj pečat. Bila je normalna ljubavna pesma. Ali, kako se dogodio taj neki događaj, onda sam predložio tekstopiscu da konkretizujemo priču i da nekako ostane uspomena na tu osobu - bio je jedini osvrt Cetinskog na veliki hit.

Postoje priče da se radi o Tonijevog prijateljici koja je preminula od predoziranja heroinom, neki kažu da je reč o ženi koja je poginula u saobraćajnoj nesreći na dan svog venčanja.

Cetinski često pesmu "23. prosinac" na svojim koncertima posveti preminulim kolegama, prijateljima, poznatim domaćim licima.

A od ljubitelja Tonijeve muzike, neretko možete čuti da je jedno od najemotivnijih izođenja ove pesme bilo u Areni Zagreb 2009. godine.

Većim delom pesme stajalo je lik prerano preminulog pevača anđeoskog glasa Tošeta Proeskog, ujedno i Tonijevog bliskog prijatelja, a potom su se ređale fotografije umetnika koji više nisu sa nama: Dražena Petrovića, Ane Rukavine, Đorđa Novkovića, Mate Parlova.

BONUS GALERIJA: Pevač Dino Dvornik

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".