Doktorka Kerol Desarkisijan analizirala je zvaničnu listu čuvenog medicinskog portala "WebMD" na kojoj su nevedeni mogući pokazatelji da smrtno bolesna osoba umire, i dodala da postoje i neki veoma jednostavni znaci koji ukazuju na isto, kao što je to što pacijent više spava ili drema.

Po rečima dr Kerol, postoje simptomi koji se mogu uočiti mesecima unazad, a koji u najvećem broju slučajeva ukazuju na to da pacijent neće preživeti. U te znake upozorenja ubraja se i smanjen apetit i generalno veoma mali unos hrane, kao i da pacijent nimalo i tek malo komunicira. Situacija kod fatalno bolesne dece je sasvim drugačija, ona postaju brbljivija kako se njihovo stanje pogoršava.

Foto: Profimedia

 

Kod ovih pacijenata se takođe javljaju različite vrste bolova, sa drugim lokalitetima, a koji se smenjuju. Moguće su i česte promene krvnog pritiska, brzine disanja, kao i otkucaja srca. Neretko dolazi i do promene boje određenih delova kože oko kolena, šaka i stopala. Pokazatelj mogu da budu i pad temperature i otežano disanje.

Dotorka je napomenula i da čak i kad su pacijenti bez svesti, oni osećaju da su voljeni kraj njih, čuju sve što im govore i to im pruža utehu.

- Možda neće moći da reaguju kada neko razgovara sa njima ili ih dodiruje. Čak i ako vam oboleli ne odgovori, i dalje će moći da vas oseti ili čuje, a vaše prisustvo će im pružiti utehu.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".