Stručnjaci upozoravaju da postoje određene namirnice koje nikako ne bi trebalo da se zagrevaju u mikrotalasnoj.

LJute paprike

LJute paprike nikada nemojte podgrevati u mikrotalasnoj pećnici jer one sadrže kapsaicin. Kada ih stavite u mikrotalasnu ekstremno visoke temperature uzrokuju isparavanje tih spojeva. Para koju ove paprike ispuštaju može biti veoma intenzivna, te vas može peći za oči i grlo.

Pirinač

Podgrejani pirinač može izazvati dijareju ili povraćanje.  Pirinač koja je bio duže od jednog dana u frižideru nemojte stavljati u mikrotalasnu. Radije ga bacite.

Foto: Profimedia

 

Brokoli

Brokoli se izuzetno brzo greje i često se koristi baš za brzu pripremu u mikrotalasnoj. Ali, svaki oblik kuvanja povrća ubija određenu količinu nutrijenata u njima. Kuvanje na pari je mnogo bolje iako se i tada gubi oko 11 odsto antioksidanata iz brokolija. U slučaju kuvanja u mikrotalasnoj sa malo vode brokoli će izgubiti i do 97 procenata antioksidanasa.

Smrznuto voće

Voće se zamrzava na poseban način kako bi se zadržale sve hranljive materije. Ne treba zaboraviti da voće počinje da gubi svoja svojstva čim se ubere, a posebno nakon dužeg stajanja u magacinima. Zbog toga  smrznuto voće može da ima i više vitamina i antioksidanasa u sebi od  svežeg  koje je dugo stajalo u skladištu. Najbolje je paket sa smrznutim voćem ostaviti na sobnoj temperaturi da se postepeno samo odmrzne. 

Foto: Profimedia

 

Zamrznuto meso

Pojedine mikrotalasne su napravljene tako da se hrana unutar pećnice okreće u krug kako bi se ravnomerno zagrejala. Zamrznuto meso je vrlo teško odmrznuti u mikrotalasnoj jer mu treba dosta vremena pa se često se dešava da krajevi postanu braon dok sredina ostane zamrznuta.

Takođe, ako se meso odmah ne skuva po odmrzavanju rizikujete razmnožavanje bakterija u njemu. Japanski istraživači su utvrdili da ako se meso kuva duže od 6 minuta u mikrotalasnoj gubi veliku količinu vitamina B 12.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".