- Sedamnaest boraca je poginulo u turskom vazdušnom udaru na položaj sirijskog režima (...) u blizini turske granice u selu Jarkali, zapadno od Kobanea, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

- Ne znamo da li su to pripadnici režimske vojske ili kurdski borci koji kontrolišu to područje - rekao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman.

Zvanična sirijska novinska agencija Sana potvrdila je smrt najmanje tri sirijska vojnika i ranjavanje još šestoro, pozivajući se na vojni izvor.

- Svaki napad na poziciju koju drže naše oružane snage naiće na direktan i trenutan odgovor na svim frontovima - dodala je Sana.

Žestoki sukobi

U utorak su izbili žestoki sukobi između Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvođenih Kurdima i turske vojske, koja je pojačala svoje bombardovanje nakon napada na njen položaj na turskoj strani granice, saopštio je SOHR. Ankara je izvestila da je njen vojnik ubijen u kurdskom napadu na tursku teritoriju.

U kontranapadu je "neutralisano 13 terorista", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Turske, koje dodaje da se operacija u tom području nastavlja.

U saopštenju SDF ističe da je „turska vojna letelica“ izvela „dvanaest vazdušnih udara na položaje sirijske vojske u pograničnom području zapadno od Kobanea“. Bilo je "žrtva" u vazdušnim napadima, rekao je portparol SDF-a Farhad Šami, bez detaljnijeg objašnjenja. SDF tvrdi da je najmanje 13 njenih boraca poginulo u turskim napadima od jula.

Kurdi kontrolišu sever Sirije

Kurdske snage kontrolišu veći deo severoistočne Sirije, razdvojenu u ratu koji je izbio 2011. godine i koji je godinama postajao sve komplikovaniji zbog umešanosti brojnih grupa i mešanja stranih sila poput Turske. Oko pola miliona ljudi je poginulo u sirijskom ratu, a milioni su raseljeni.

Snage sirijskog režima raspoređene su poslednjih godina u oblastima koje kontrolišu kurdske snage u blizini turske granice, u okviru sporazuma o zaustavljanju turskih prekograničnih ofanziva protiv kurdskih boraca koje Ankara smatra teroristima.

Turska, koja je pokrenula niz operacija u Siriji protiv kurdskih snaga i grupe Islamska država (IS) 2016. godine, od maja preti velikom ofanzivom protiv Kurda na severoistoku Sirije.

Turska je od početka rata podržavala pobunjenike i žestoko se protivi sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu. Ali prošle nedelje, ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu pozvao je na pomirenje između sirijske vlade i opozicije, što je razbesnelo pobunjenike i podstaklo antiturske proteste. Čavušoglu je u utorak ponovio da sirijski pobunjenici i režim u Damasku treba da se "pomire".

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".