- Седамнаест бораца је погинуло у турском ваздушном удару на положај сиријског режима (...) у близини турске границе у селу Јаркали, западно од Кобанеа, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР).

- Не знамо да ли су то припадници режимске војске или курдски борци који контролишу то подручје - рекао је директор СОХР-а Рами Абдел Рахман.

Званична сиријска новинска агенција Сана потврдила је смрт најмање три сиријска војника и рањавање још шесторо, позивајуц́и се на војни извор.

- Сваки напад на позицију коју држе наше оружане снаге наиће на директан и тренутан одговор на свим фронтовима - додала је Сана.

Жестоки сукоби

У уторак су избили жестоки сукоби између Сиријских демократских снага (СДФ) предвођених Курдима и турске војске, која је појачала своје бомбардовање након напада на њен положај на турској страни границе, саопштио је СОХР. Анкара је известила да је њен војник убијен у курдском нападу на турску територију.

У контранападу је "неутралисано 13 терориста", наводи се у саопштењу Министарства одбране Турске, које додаје да се операција у том подручју наставља.

У саопштењу СДФ истиче да је „турска војна летелица“ извела „дванаест ваздушних удара на положаје сиријске војске у пограничном подручју западно од Кобанеа“. Било је "жртва" у ваздушним нападима, рекао је портпарол СДФ-а Фархад Шами, без детаљнијег објашњења. СДФ тврди да је најмање 13 њених бораца погинуло у турским нападима од јула.

Курди контролишу север Сирије

Курдске снаге контролишу вец́и део североисточне Сирије, раздвојену у рату који је избио 2011. године и који је годинама постајао све компликованији због умешаности бројних група и мешања страних сила попут Турске. Око пола милиона људи је погинуло у сиријском рату, а милиони су расељени.

Снаге сиријског режима распоређене су последњих година у областима које контролишу курдске снаге у близини турске границе, у оквиру споразума о заустављању турских прекограничних офанзива против курдских бораца које Анкара сматра терористима.

Турска, која је покренула низ операција у Сирији против курдских снага и групе Исламска држава (ИС) 2016. године, од маја прети великом офанзивом против Курда на североистоку Сирије.

Турска је од почетка рата подржавала побуњенике и жестоко се противи сиријском председнику Башару ал Асаду. Али прошле недеље, министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу позвао је на помирење између сиријске владе и опозиције, што је разбеснело побуњенике и подстакло антитурске протесте. Чавушоглу је у уторак поновио да сиријски побуњеници и режим у Дамаску треба да се "помире".

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".