Pred kraj života Tomi Zdravkoviću se ostvarila velika želja da konačno počne da glumi. Još otkako je bio u školskoj predstavi "Zona Zamfirova" i okušao sreću u Narodnom pozorištu u Leskovcu, nekako ga je svrbelo da se vrati jednoj od svojih velikih ljubavi iz detinjstva.

Foto: Arhiv Novosti

 

 

To je primetio režiser Branko Baletić, koji mu je ponudio malenu ulogu u sada već kultnom ostvarenju "Balkan ekspres". O tome zašto toliko voli film, ali i tom iskustvu, Zdravković je govorio:

Foto: Arhiva Novosti

 

 

- Osetio sam da na filmu ima više istine nego na estradi. Trudio sam se, hteo sam da budem na visini zadatka, pa i bolji, jer su kraj mene bili sve sami majstori glume. Radim ono što mi se kaže, a oni svi uglas: "Bravo, fenomenalno, ti si pravi glumac!". Nisam im  verovao, pa ko bi i poverovao u zajebancije jednog Bore Todorovića ili Dragana Nikolića...

Foto: Printskrin/Jutjub/Toma Zdravković

 

 

Pojaviće se Toma još jednom na filmu, ali neće dočekati sebe da vidi na velikom platnu. Godine 1993. izašao je film Miroslava Lekića "Bolje od bekstva" u kojem glumi Žarko Laušević, i koji je snimljen tri godine ranije, ali je zbog međunacionalnih trvenja u Jugoslaviji, koja se cepala po šavovima, tavorio u Zagrebu. Kada je najzad prikazan, Tome više nije bilo među živima. (Arhiv Borbe, Pres enciklopedija, 7.12.2011.)