Пред крај живота Томи Здравковићу се остварила велика жеља да коначно почне да глуми. Још откако је био у школској представи "Зона Замфирова" и окушао срећу у Народном позоришту у Лесковцу, некако га је сврбело да се врати једној од својих великих љубави из детињства.

Фото: Архив Новости

 

 

То је приметио режисер Бранко Балетић, који му је понудио малену улогу у сада већ култном остварењу "Балкан експрес". О томе зашто толико воли филм, али и том искуству, Здравковић је говорио:

Фото: Архива Новости

 

 

- Осетио сам да на филму има више истине него на естради. Трудио сам се, хтео сам да будем на висини задатка, па и бољи, јер су крај мене били све сами мајстори глуме. Радим оно што ми се каже, а они сви углас: "Браво, феноменално, ти си прави глумац!". Нисам им  веровао, па ко би и поверовао у зајебанције једног Боре Тодоровића или Драгана Николића...

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Toma Zdravković

 

 

Појавиће се Тома још једном на филму, али неће дочекати себе да види на великом платну. Године 1993. изашао је филм Мирослава Лекића "Боље од бекства" у којем глуми Жарко Лаушевић, и који је снимљен три године раније, али је због међунационалних трвења у Југославији, која се цепала по шавовима, таворио у Загребу. Када је најзад приказан, Томе више није било међу живима. (Архив Борбе, Прес енциклопедија, 7.12.2011.)