Videti pauka kako šeta po vašem zidu nije nimalo prijatno, ali naučnici upozoravaju da ga, ma koliko vam se to činilo nelogično ili strašno, ne bi trebali da ih ubijate.

Kako prenosi IFL Science, pauci imaju jako veliku i važnu ulogu u prirodi i deo su unutrašnjeg ekosistema. Oni na koje naiđemo u svom domu nisu opasni niti otrovni, baš naprotiv, mogu vam ukloniti druge štetočine.

Foto: Profimedia

 

Naučnici iz Severne Karoline sproveli su istraživanje na oko 50 domova kako bi otkrili koje sve vrste paukova žive u domovima ljudi i koliko ih često ima. Rezultati pokazali – u bukvalno svakoj kući! U uglu prostorije naprave mrežu i čekaju da se plen uhvati – bube i insekti koji prenose bolesti.

Osim što vas mogu spasiti od drugih štetočina, naučnik Martin Nifeler otkrio je da su proračuni pokazali globalnu važnost pauka za smanjenje populacije insekata i održavanje prirodne ravnoteže.

Zaključak je da, ako se smanji broj paukova, povećaće se broj insekata koji su njima inače hrana i koji su, važno je naglasiti, puno štetniji i opasniji.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".