Vozači poljskog autobusa smrti bili su 1950. i 1971. godište, potvrđeno je u ŽDO Varaždin, a prema informacijama hrvatskih medija, autobusom je upravljao vozač koji je imao 72 godine.

Utvrđeni su identiteti svih poginulih putnika.

- U autobusu su bilo 42 hodočasnika sa sveštenikom Rafalom DŽialakom koji je okupio većinu nas i organizovao put za Međugorje. Kad smo u subotu pred jutro prešli granicu i ušli u Hrvatsku, stali smo na odmorištu pa su vozači zamenili mesta. Nisam uspela da zaspem nakon toga, a i bila sam uzbuđena što ponovo idem u Međugorje. Koliko se sećam, bila je upaljena tiha muzika na radiju kad je autobus odjednom počeo da se trese i sleteo je sa ceste. Zaglušujuća buka je nastala i mislim da sam izgubila na kratko svest jer se nakon toga sećam muškaraca s kacigama kako proviruju kroz olupinu. Žene koja je sedela pored mene, više nije bilo. Ne znam je li izletela od udara ili su pre toga uspeli da je izvuku. Ne znam ni jesu li moji članovi porodice na kraju kontaktirali jer nisam mogla da se setim ni jednog broja telefona u bolnici prvi dan, a telefon i sve stvari su ostale u autobusu - ispričala je, među ostalim, uz pomoć prevodioca policiji penzionerka Poljakinja koja se u Koninu zajedno s još 17 hodočasnika ukrcala u autobus u kojem je već bilo njih 24 pristiglih iz Varšave.

Niko od putnika iz autobusa, a sa kojim su do sada obavljeni razgovori, nije rekao da je tokom vožnje bilo problema s vozačima, kao ni da su primetili nešto neobično.

- Vozači nisu divljali, bila je to prijatna vožnja sve do trenutka nesreće. NJih dvojica su međusobno razgovarali, ali pre same trešnje i sletanja, ćutali su - otkrio je drugi poljski putnik.

Darko Galić, portparol ŽDO-a u Varaždinu, potvrdio je da su u nesreći poginula oba vozača i da DORH mora da ustanovi je li počinjeno krivično delo, ali da se svakako protiv mrtve osobe ne može voditi postupak. Moguće je i da će ceo postupak biti ustupljen Poljskoj jer su svi stradali poljski državljani.

Za razliku od vozača poljskog autobusa smrti čije je telo pronađeno u smrskanoj olupini vezano sigurnosnim pojasom, identiteti (pre)ostalih 11 poginulih, među kojima je i drugi vozač, utvrđivao se obdukcijom na patologiji.

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".