Возачи пољског аутобуса смрти били су 1950. и 1971. годиште, потврђено је у ЖДО Вараждин, а према информацијама хрватских медија, аутобусом је управљао возач који је имао 72 године.

Утврђени су идентитети свих погинулих путника.

- У аутобусу су било 42 ходочасника са свештеником Рафалом Џиалаком који је окупио већину нас и организовао пут за Међугорје. Кад смо у суботу пред јутро прешли границу и ушли у Хрватску, стали смо на одморишту па су возачи заменили места. Нисам успела да заспем након тога, а и била сам узбуђена што поново идем у Међугорје. Колико се сећам, била је упаљена тиха музика на радију кад је аутобус одједном почео да се тресе и слетео је са цесте. Заглушујућа бука је настала и мислим да сам изгубила на кратко свест јер се након тога сећам мушкараца с кацигама како провирују кроз олупину. Жене која је седела поред мене, више није било. Не знам је ли излетела од удара или су пре тога успели да је извуку. Не знам ни јесу ли моји чланови породице на крају контактирали јер нисам могла да се сетим ни једног броја телефона у болници први дан, а телефон и све ствари су остале у аутобусу - испричала је, међу осталим, уз помоћ преводиоца полицији пензионерка Пољакиња која се у Конину заједно с још 17 ходочасника укрцала у аутобус у којем је већ било њих 24 пристиглих из Варшаве.

Нико од путника из аутобуса, а са којим су до сада обављени разговори, није рекао да је током вожње било проблема с возачима, као ни да су приметили нешто необично.

- Возачи нису дивљали, била је то пријатна вожња све до тренутка несреће. Њих двојица су међусобно разговарали, али пре саме трешње и слетања, ћутали су - открио је други пољски путник.

Дарко Галић, портпарол ЖДО-а у Вараждину, потврдио је да су у несрећи погинула оба возача и да ДОРХ мора да установи је ли почињено кривично дело, али да се свакако против мртве особе не може водити поступак. Могуће је и да ће цео поступак бити уступљен Пољској јер су сви страдали пољски држављани.

За разлику од возача пољског аутобуса смрти чије је тело пронађено у смрсканој олупини везано сигурносним појасом, идентитети (пре)осталих 11 погинулих, међу којима је и други возач, утврђивао се обдукцијом на патологији.

(Јутарњи лист)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".