Vučić je ponovio da se iznenada približavamo velikoj, možda i posle epidemije kovida 19 najvećoj krizi, navodeći kao primer da u Kini već danas, u pojedinim provincijama ima restrikcija, jer nema gasa, struje.


Izneo je podatak da je danas cena gasa na tržištu dostigla neverovatnih 1.400 dolara na 1.000 kubnih metara, dok, primera radi, mi gas danas kupujemo za 270 dolara na 1.000 kubnih metara.

- To su cene koje mi ne možemo da izdržimo i zato je odluka da izgradimo gasovod bila dobra, uprkos pritiscima. Imako gasovod i dovoljno struje za sebe, ali ne možemo sami da upravljamo time, osim ako ne prekršimo neka pravila, što ćemo u krajnjoj instanci i morati, a za to ću ja biti kriv - rekao je Vučić.

Dodao je da većina u regionu mora da uvozi struju.

Pojasnio je da je dolazeća kriza posledica uvođenja karbon taksi, dok je drugi razlog taj što su zemlje, u februaru i martu misleći da izlazimo iz korona krize, sve industrijske kapacitete snabdeli jeftinim gasom, potrošili ga, a da sa Rusijom nisu na vreme napravili ugovore o dugoričnom zakupu gasa, pa Putin sada može da odlučuje o ceni.

- To nije pitanje domaćinstava, neće to ljudi osetiti. Obezbedićemo tople sobe, ali to nije pitanje za građane, već pre svega za industriju - ukazao je Vučić, dodajući da se sada svi vraćaju na ugalj, „upregli" su nuklearke.

Vučić je ponovio da će se Srbija boriti sa tim problemom, i da će, iako neće biti jednostavno, naći rešenje.

- Imamo za svoje potrebe i struje i gasa. Građani ne moraju da brinu, imaćemo dovoljno da budu topli domovi, imamo i struje i gasa više nego mnogi drugi u Evropi. Uvek smo znali koji put da pronađemo i sada ćemo, ali izgleda teže nego u prethodnim krizama - rekao je Vučić.

(Tanjug)
 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".