Вучић је поновио да се изненада приближавамо великој, можда и после епидемије ковида 19 највећој кризи, наводећи као пример да у Кини већ данас, у појединим провинцијама има рестрикција, јер нема гаса, струје.


Изнео је податак да је данас цена гаса на тржишту достигла невероватних 1.400 долара на 1.000 кубних метара, док, примера ради, ми гас данас купујемо за 270 долара на 1.000 кубних метара.

- То су цене које ми не можемо да издржимо и зато је одлука да изградимо гасовод била добра, упркос притисцима. Имако гасовод и довољно струје за себе, али не можемо сами да управљамо тиме, осим ако не прекршимо нека правила, што ћемо у крајњој инстанци и морати, а за то ћу ја бити крив - рекао је Вучић.

Додао је да већина у региону мора да увози струју.

Појаснио је да је долазећа криза последица увођења карбон такси, док је други разлог тај што су земље, у фебруару и марту мислећи да излазимо из корона кризе, све индустријске капацитете снабдели јефтиним гасом, потрошили га, а да са Русијом нису на време направили уговоре о дугоричном закупу гаса, па Путин сада може да одлучује о цени.

- То није питање домаћинстава, неће то људи осетити. Обезбедићемо топле собе, али то није питање за грађане, већ пре свега за индустрију - указао је Вучић, додајући да се сада сви враћају на угаљ, „упрегли" су нуклеарке.

Вучић је поновио да ће се Србија борити са тим проблемом, и да ће, иако неће бити једноставно, наћи решење.

- Имамо за своје потребе и струје и гаса. Грађани не морају да брину, имаћемо довољно да буду топли домови, имамо и струје и гаса више него многи други у Европи. Увек смо знали који пут да пронађемо и сада ћемо, али изгледа теже него у претходним кризама - рекао је Вучић.

(Танјуг)
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".